Thuis doen

Ook nu de deuren van ons museum gelukkig weer open zijn, blijft er online genoeg te zien, doen en beleven.

Online aanbod

privérondleiding klein
Interactieve privérondleiding | Bruno Taut: de fantasie voorbij

De tentoonstelling 'Bruno Taut: de fantasie voorbij' is nu op bijzondere wijze te bezoeken. Boek een exclusieve privérondleiding via Whatsapp, Facetime of Skype met een van onze gidsen en stel één op één al uw vragen.

 

Houtskool Rosa web klein

Zoom workshop Tekenen met houtskool

In het begin van de vorige eeuw werd er door kunstenaars vaak gebruik gemaakt van houtskool. In deze Zoom workshop gaan we hier mee oefenen. 

 

Houtskool Rosa web klein

(Zoom)verdiepingsles tekenen met houtskool

Heb je de online workshop houtskooltekenen gedaan en wil je graag onder begeleiding verder oefenen? Dan kun je kiezen uit twee verdiepingsworkshops.

 

Batikken klein
Thuisworkshop Batikken

Ga thuis aan de slag met deze eeuwenoude techniek waarbij je met was een mooi patroon op textiel aanbrengt. Hoofd educatie João Vitalis helpt je op weg!

  

Videoworkshop | Wonen in kleur

In deze workshop leer je hoe Bruno Taut over kleuren nadacht en knutsel je zelf een kleurige kamer of een kleurig huis. João legt je uit hoe je dit kunt doen.

 

Taut Alpine Architektur klein

Online lezing | De Curator Vertelt

Haak aan bij één van onze lezingen over de Duitser Bruno Taut en de tentoonstelling Bruno Taut: De fantasie voorbij. Elke donderdag van 14.15 -15.00 uur via Zoom.  

 

Taut Alpine Architektur klein

(Zoom)lezing | Een monument voor de burgemeester

Tegenover Museum De Dageraad bevindt zich het Tellegenmonument. Deze lezing vertelt over het ontstaan van het monument, de symboliek, en de kunstenaars die er aan meewerkten.

 

Taut Alpine Architektur klein

(Zoom)lezing | Tellegen, bestuurder op een breukvlak

Burgemeester Tellegen maakte zich geliefd met zijn sociale beleid en rotsvaste overtuiging in de idealen van de volkshuisvesting. Deze lezing neemt u mee langs zijn leven en werk.


kemerovo School Kemerovo high res RGB

Online lezing | De tuinstadgedachte in Kemerovo

Het gedachtegoed van de Amsterdamse School bleef niet beperkt tot Nederland. In Kemerovo, Siberië, werd vlak na de revolutie een bijzondere arbeiderswijk gebouwd. In deze lezing geeft Alice Roegholt, directeur van Museum Het Schip, een bijzonder inkijkje in het verhaal over idealen in de jaren na de Russische revolutie en de betrokkenheid van Nederland bij het zich emanciperende Rusland. 

 

HetSchip MarcelWesthoff MWFF3695
Pubquiz Amsterdamse School

Test je kennis over de Amsterdamse School tijdens onze gezellige pubquiz!

 

BrunotautNL klein
Webshop

Op zoek naar een mooi boek of souvenir? Onze webshop is 24/7 geopend!

 

privérondleiding klein
Online symposium Kleur, drager van bouwvormen

In samenwerking met stichting KleurenVisie en Keim Nederland organiseerde Museum Het Schip op 29 oktober jl. een symposium over de rol van kleur in de huidige architectuur en stedenbouw. Dit symposium is nu gratis online terug te zien. 

 

privérondleiding klein
Online symposium Taut, utopie en stedenbouw

Op 19 oktober vond in Museum Het Schip in klein gezelschap het symposium Taut, utopie en stedenbouw plaats. Sinds 19 november kunt u een registratie van het symposium (circa 60 minuten) online terugkijken.

 

Achtergrondinformatie 

privérondleiding klein
Museum Het Schip - Thuismuseum #73

Welkom bij Museum Het Schip. Een museum dat je alleen al om de prachtige buitenkant gezien wil hebben. In het museum leer je alles over de bouwstijl de Amsterdamse School (die je in tegenstelling tot wat de naam doet denken niet alleen in Amsterdam vindt). De architecten van de Amsterdamse School braken met alle tradities en ontwierpen niet meer de smalle, grijze woningen die destijds veel gebouwd werden, maar heuse arbeiderspaleizen.

 
Amsterdam Unlocked | Spel van glazen blokken

Bruno Taut was een utopist in hart en nieren. Hij wilde de dingen mooi maken en kon over ellende heen kijken. Daarom is ‘Het Spel van glazen blokken’ zo toepasselijk voor deze tijd, vindt Museum Het Schip.

 

YouTube | RatatouilleTV

Deel 1: De inspiratiebronnen van Bruno Taut.

 

YouTube | RatatouilleTV

Deel 2: Bruno Taut als bouwer.

 

YouTube | RatatouilleTV

Deel 3: Bruno Taut als inspiratiebron.

 

Teaser video interview Kengo Kuma klein
Trailer | Interview met Kengo Kuma over Bruno Taut

Het hele interview met Kengo Kuma is in de tentoonstelling 'Bruno Taut: De fantasie voorbij' te zien.

 

EenGoedemorgenMet klein
Podcast | Een goedemorgen met... Alice Roegholt

De radio-uitzending ´Een goedemorgen met... Alice Roegholt' met onder andere aandacht aan de tentoonstelling.

 

absolutvision WYd PkCa1BY unsplash 150x100
In de pers | Expositie 'Bruno Taut'  ...

Hier vindt u een overzicht van persartikelen/vermeldingen over de tentoonstelling over Bruno Taut.

  

75 jaar bevrijding

 

YouTube | Amsterdam Unlocked : Struikelstenen

De tiende aflevering van Amsterdam Unlocked presenteert het verhaal over de 'struikelstenen'. De struikelsteen van Sali Koppelman is ingebracht door Ton Heijdra van het Museum De Dageraad.

 

Podcast | 'Dageraad en Ondergang'

De podcast “Dageraad en Ondergang” verhaalt over de bouw van Plan Zuid, de rol van de Diamantbewerkersbond en de komst van Joodse bewoners. Onlangs werd op initiatief van een medewerker van Museum Het Schip als herinnering aan zijn omgekomen familieleden een Stolperstein geplaatst om de geschiedenis van de Joden in Amsterdam Zuid levend te houden.