Museum De Dageraad

De Amsterdamse School is een kunst- en architectuurstroming die, ondanks de naam, overal in Nederland voorkomt. Het is een stroming die nauw verweven is met de opkomst van goede volkshuisvesting door woningbouwcorporaties.

Achter de golvende gevel van Amsterdamse School Museum De Dageraad, onderdeel van Museum Het Schip, vindt u informatie over de kunst en architectuur van de Amsterdamse School. Het museum voert nog altijd de naam die het gebouw oorspronkelijk meekreeg. Deze locatie richt zich specifiek op het beroemde Plan Zuid, dat begin vorige eeuw ontworpen is door architect H.P. Berlage. 

Met dit ontwerp introduceerde Berlage een nieuwe wijze van stadsplanning, waarin ruimte was voor brede straten, sfeervolle pleinen en groene plantsoenen. De kenmerkende architectuur van de vele Amsterdamse School-kunstenaars siert er nog altijd het stratenplan. De expressionistische gevels en prachtige ornamenten zijn in de hele buurt herkenbaar.

Totaalkunstwerk in Plan Zuid

Woningbouwcomplex De Dageraad is de Amsterdamse School in zijn puurste vorm. Architecten Michel de Klerk en Piet Kramer kregen de opdracht om alle facetten van het straatbeeld te ontwerpen. Behalve de straatgevels ontwierpen zij ook de achtergevels en woningplattegronden. Dit leidde tot een vorm van totaalkunst waarin schoonheid centraal stond.

In het museum vindt u naast informatie over Plan Zuid alles over de geschiedenis van dit expressionistische wooncomplex en zijn architecten.


Praktische informatie

Adres en routebeschrijving

Museum De Dageraad
Burgemeester Tellegenstraat 128
1073 KG Amsterdam


Openingstijden

Museum De Dageraad is geopend van donderdag tot en met zondag van 13.00-17.00 uur. Het museum is deels rolstoeltoegankelijk.

Uw entreekaartje geeft toegang tot alle tentoonstellingen van het museum. Ook kunt u met uw entreekaartje deelnemen aan een rondleiding om het gebouw. Deze vertrekt om 13.30, 14.30 en 15.30 uur. De rondleiding van 15.30 uur is in het Engels. 

Groepen onder de 8 personen kunnen aansluiten bij de reguliere rondleidingen op de beschikbare tijdstippen. Komt u met een grotere groep? Neem dan vooraf contact met ons op per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon: 020 68 68 595. 

Openingstijdens tijdens vakantie- en feestdagen:
Museum De Dageraad is gesloten op Nieuwjaar (1 januari),Tweede Paasdag, Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei), Tweede Pinksterdag en Eerste Kerstdag (25 december).

Prijzen en tickets

Op de onderstaande pagina vindt u alle informatie over prijzen en tickets van Museum De Dageraad.
Activiteiten

Bij ieder entreeticket zit een rondleiding om het gebouw inbegrepen. Daarnaast is Museum De Dageraad het vertrekpunt voor vele wandelingen en fietstochten in de buurt, waaronder:

    

Wandeling Diamanten van Zuid 

Het Amsterdamse Plan Zuid van Berlage is een waar kunst- en architectuurpareltje. Wandel mee langs de vele Amsterdamse School-panden in deze bijzondere buurt. 

newsletter icon    

Wandeling Architecten van Zuid

Maak kennis met de verschillende Amsterdamse School-architecten van Plan Zuid. Tijdens deze uitgebreide themawandeling vertelt een van onze gidsen u alles over dit schitterende stadsdeel.

Zelf een datum prikken, een activiteit uitkiezen of een privé- of groepsreservering maken?

Er is nog veel meer te doen in en rondom Amsterdamse School Museum De Dageraad. Bekijk hieronder het volledige aanbod. Zelf een reservering maken? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

     

Wilt u meer weten over de Amsterdamse School, de tentoonstellingen en het daarbij horende programma? Door u aan te melden voor de nieuwsbrief ontvangt u alle nieuwtjes, acties en activiteiten in uw mailbox.