Museum Het Schip

De Amsterdamse School is een kunst- en architectuurstroming die, ondanks de naam, overal in Nederland voorkomt. Het is een stroming die nauw verweven is met de opkomst van goede volkshuisvesting door woningbouwcorporaties.

Museum Het Schip is één van de twee locaties waarin wordt verteld over de Amsterdamse School. Het museum bevindt zich in een fantasievol volkswoningbouwcomplex in Amsterdam West, dat is ontworpen door architect Michel de Klerk. Dit expressionistische woonblok is in 1919 gebouwd voor woningcorporatie Eigen Haard. Door de vorm is het gebouw in de volksmond Het Schip gaan heten. Het museum is vernoemd naar het gebouw. Het behoort tot de top van de Amsterdamse School, een stroming in de bouw en sierkunst die zich over heel Nederland verspreidde.

Eigen Haard is nog altijd de trotse eigenaar van dit complex. In 2018 is de bijzondere restauratie aan Het Schip, met steun van de Getty Foundation afgerond.  Het museum is gehuisvest in het voormalige schoolgebouw dat onderdeel is van Het Schip. De vaste expositie Verbeelde idealen toont de opkomst van de woningbouwverenigingen en de Amsterdamse School als stijlfiguur in de bouw en sierkunst. Daarnaast zijn er wisselexposities. De interieurbezichtiging met gids laat u de krotwoning, het postkantoor en de museumwoning zien.


Praktische informatie

Adres en routebeschrijving

Museum Het Schip
Oostzaanstraat 45
1013 WG Amsterdam


Openingstijden

Museum Het Schip is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. Het museum is rolstoeltoegankelijk.

Gesloten op deze feestdagen:
Museum Het Schip is gesloten op Koningsdag (27 april), Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Wel geopend op deze feestdagen:
Museum Het Schip is geopend op Tweede Kerstdag, Eerste en Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag.

Prijzen en tickets

Op de onderstaande pagina vindt u alle informatie over prijzen en tickets van Museum Het Schip.Op vele dagen zijn er wandelingen met gids in de buurt rondom het museum boekbaar zoals de Schatten van de Volkshuisvesting of Michel de Klerk. 

Museum Het Schip organiseert veel verschillende activiteiten in de stad Amsterdam om de Amsterdamse School nader te belichten. Kijk voor het uitgebreide programma op de homepage bij tentoonstellingen, rondleidingen, wandelingen, fietstochten, bustochten, boottochten, lezingen, symposia en workshops.

 


Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

     

Wilt u meer weten over de Amsterdamse School, de tentoonstellingen en het daarbij horende programma? Door u aan te melden voor de nieuwsbrief ontvangt u alle nieuwtjes, acties en activiteiten in uw mailbox.