Lezingen

(Zoom)lezing | De tuinstadgedachte in Kemerovo

Het gedachtegoed van de Amsterdamse School bleef niet beperkt tot Nederland. In Kemerovo, Siberië, werd vlak na de revolutie een bijzondere arbeiderswijk gebouwd.

Lees verder...

Welwyn Garden City memorial garden viewed from the north in May 2017.

(Zoom)lezing De tuinstadgedachte

De tuinstadgedachte is actueler dan ooit; discussies over duurzaamheid, coöperatief wonen en groen in de stad zijn de orde van de dag.

Lees verder...

Lezing | Een monument voor de burgemeester

Startlocatie: Museum De Dageraad

Tegenover Museum De Dageraad bevindt zich het Tellegenmonument. Deze lezing vertelt over het ontstaan van het monument, de symboliek, en de kunstenaars die er aan meewerkten.

Lees verder...

Lezing | Fré Cohen: vorm en idealen van de Amsterdamse School

Op 30 september 2021 geeft curator Ton Heijdra alvast een voorproefje op de nieuwe tentoonstelling van Museum Het Schip, over grafisch vormgeefster Fré Cohen (1903-1943). 

Lees verder...

Zaanhof

Lezing | Het Zaanhof

Direct naast Het Schip ligt het Zaanhof, een prachtig groen hofje midden in het stadsgedruis. In deze lezing neemt Willem Peeters u mee door de geschiedenis van dit bijzondere stukje buurt.

Lees verder...

Lezing | Hildo Krop, stadsbeeldhouwer van Amsterdam

Startlocatie: Museum Het Schip

Overal in de stad zien we beelden van Hildo Krop. Ton Heijdra gaat in zijn lezing in op de veelzijdigheid van Hildo Krop en zijn relatie met de Amsterdamse School.

Lees verder...

Lezing | Spaarndammerbuurt & Houthavens

Lezing 'Spaarndammerbuurt en Houthaven, toen, nu en straks' door Sociaal Geograaf Ton Heijdra.

Donderdag 9 september 2021 om 19.30 uur.

Lees verder...

Lezing | Tellegen, bestuurder op een breukvlak

Startlocatie: Museum De Dageraad

Burgemeester Tellegen maakte zich geliefd met zijn sociale beleid en rotsvaste overtuiging in de idealen van de volkshuisvesting. Deze lezing neemt u mee langs zijn leven en werk.

Lees verder...

Lezing | Tussen dam en dijk

Ard Hesselink, kleinzoon van kunstenaarsechtpaar Nell Bronger en Frits Lensvelt, verdiepte zich jarenlang in het leven en werk van zijn grootouders en schreef hierover een boek.

Lees verder...