Lezing | Van krot naar kasteel: volkshuisvesting in Amsterdam

Eind negentiende eeuw was de huidige Amsterdamse Jordaan een heuse krottenwijk. Arbeiders leefden er in vreselijke omstandigheden. Door woningnood woonden grote gezinnen in aftandse ruimtes zonder voorzieningen. Er heersten epidemieën, grote armoede en een groot deel van de stad was onveilig. De introductie van de Woningwet bracht hier in 1901 verandering in.

In deze lezing nemen we je mee door de geschiedenis van Amsterdam en de opkomst van de woningbouwverenigingen. We zien hoe de stad in razend tempo uitbreidde en de architecten van de Amsterdamse School de ruimte kregen om mooie woningen te bouwen speciaal voor arbeiders. 

Inloop voor de lezing start om 10.30 uur bij Museum Het Schip. Inbegrepen in het ticket zijn een kopje koffie en een heerlijk stukje Holtkamp taart!
De lezing start om 11.00 uur en duurt circa een uur. 

Het ticket voor de lezing is exclusief museumbezoek. 

Om 14.15 uur start de themawandeling Schatten van de Volkshuisvesting, waarin je nog meer te weten komt over volkshuisvesting in de Spaarndammerbuurt.

 

Deze lezing heeft in het verleden plaatsgevonden. Toch nog een keer bijwonen? Vraag naar de mogelijkheden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wilt u meer weten over de Amsterdamse School, de tentoonstellingen en het daarbij horende programma? Door u aan te melden voor de nieuwsbrief ontvangt u alle nieuwtjes, acties en activiteiten in uw mailbox.