Tekenen met houtskool (volwassenen)

In het begin van de vorige eeuw maakten kunstenaars vaak gebruik van houtskool. Het was goedkoop, en je kon er goed mee oefenen als je het vak van tekenen wilde leren.  

Aankomend kunstenaars kwamen in de vroege twintigste eeuw vaak in onbewoonbaar verklaarde huisjes te wonen. Door de opkomst van de volkswoningbouw kwamen deze plekken, waar vaak een heel gezin op één kamer woonde, leeg. Aangezien deze 'krotten' heel goedkoop waren, trokken kunstenaars hier dankbaar in.    

Als kunstenaar moest je veel oefenen en tekenmaterialen waren duur voor een nog niet goed verdienende kunstenaar. Zo kwam het dat houtskool een favoriet materiaal was: je kon het zelf van een houtje maken, je kan er een lijn mee zetten en de lijn ook weer uitvegen. Dit maakt het uitermate geschikt voor het maken van schetsen. 

Kunstenaar Lucebert (dichter/schilder) dichtte in zijn gedicht De Amsterdamse School:  

"....Ik huurde een vliering van een ombw. verkl. Woning
van een weduwe hoefsmit
voor 1 naakttekening p.w."

In deze workshop gaan we uitgebreid oefenen met houtskool en houtskoolpotlood. Je ontvangt van tevoren een pakketje met alle benodigde materialen en instructies voor wat je kunt doen ter voorbereiding. Een link waarmee je op de workshop kunt inbellen sturen we uiterlijk 24 uur voor aanvang van de workshop per mail. De workshop duurt 2 uur.

Teken mee vanaf je eigen tekentafel of luie stoel!

Na het boeken van een ticket ontvangen wij graag via mail uw adres, zodat wij u het materialenpakketje kunnen toesturen. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Deze workshop is ook boekbaar voor groepen en bedrijven. Neem hiervoor Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.met ons op.