Organisatie

Vacature algemeen directeur-bestuurder

Midden in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam West staat Amsterdamse School Museum Het Schip. Museum Het Schip maakt de Amsterdamse School als stroming op het gebied van kunst, architectuur en volkshuisvesting voor een breed publiek toegankelijk. Interactie met bezoekers is daarbij van groot belang en wordt bereikt doordat elke bezoeker een rondleiding krijgt bij het kopen van een toegangskaartje. Er is een integrale verbinding tussen de exposities, de rondleidingen, het educatieve aanbod en het digitale platform Wendingen. Amsterdamse School Museum De Dageraad in Amsterdam Zuid is de dependance van Museum Het Schip. Beide locaties zijn gehuisvest in wereldberoemde gebouwen van de Amsterdamse School.

Het museum vertelt het verhaal van de Amsterdamse School als inspiratiebron voor volkshuisvesting, stedenbouw, architectuur en toegepaste kunsten. In een ‘normaal’ jaar bezoeken circa 45.000 mensen het museum. De kernwaarden van het museum zijn: gepassioneerd, verbonden, authentiek. Deze waarden komen tot uiting in de wijze waarop de organisatie is ingericht: de groep jonge studenten die bij de organisatie hun talenten kunnen ontwikkelen als gids, assistent curator en -projectmedewerker, en de zeer betrokken, grote groep vrijwilligers die een substantieel deel van de organisatie steunen met hun expertise en enthousiasme.

De programmering van het museum bestaat uit de vaste tentoonstelling, de tijdelijke tentoonstellingen en vele activiteiten in de openbare ruimte in Amsterdam, nationaal en internationaal, om het belang en de schoonheid van de Amsterdamse School overal in de stad en elders onder de aandacht te brengen. Het
overgrote deel van de activiteiten bestaat uit de dagelijkse rondleidingen op de twee locaties van het museum door de ‘studentmedewerkers’ en vrijwilligers.

Amsterdamse School Museum Het Schip zoekt een

algemeen directeur-bestuurder

De oprichter en huidige directeur van Amsterdamse School Museum Het Schip heeft het museum in twintig jaar met veel passie opgebouwd tot een professionele organisatie met een uniek museaal concept en een organisatiestructuur gestoeld op betrokkenheid en talentontwikkeling. We zoeken een gedreven opvolger
die met expertise en enthousiasme voortbouwt op de bijzondere identiteit van het museum. Het museum ontvangt bijdragen van het Amsterdamse Fonds voor de Kunsten en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC). De gebouwen zijn eigendom van woningcorporaties Eigen Haard en de Alliantie.
De omzet van het museum bedraagt ca. €1.3 mln. per jaar, waarvan circa 65% eigen inkomsten. In 2016 is het museum uitgebreid met een voormalig schoolgebouw en heeft de organisatie een professionaliseringsslag ingezet. Sinds 2021 kent de organisatie een Raad van Bestuur en een Raad van Toezicht. Het team bestaat uit 10 vaste medewerkers (7,5 fte) en een grote pool van ‘studentmedewerkers’ en vrijwilligers, in totaal circa 85.
Als algemeen directeur-bestuurder ben je verantwoordelijk voor beleid, strategie, personeel, vrijwilligers, financiën en het totaal aan activiteiten van Museum Het Schip. Je maakt met een breed scala aan activiteiten de Amsterdamse School toegankelijk voor een breed publiek en zet je vol energie in voor de verdere professionalisering van de organisatie.

Taken en verantwoordelijkheden
• Als algemeen directeur-bestuurder ben je eindverantwoordelijk voor de organisatie in beweging. Je draagt zorg voor de ontwikkeling en implementatie van visie, strategie, financieel en personeelsbeleid. Je rapporteert aan de raad van toezicht.
• Je geeft op enthousiasmerende en inspirerende wijze leiding aan het zeer divers samengestelde team. Je haalt het beste in medewerkers naar boven, legt verantwoordelijkheid laag in de organisatie en begeleidt jong talent in hun ontwikkeling.
• Je bent het gezicht van Museum Het Schip in Amsterdam en daarbuiten. Je onderhoudt contacten met overheden, woningcorporaties, fondsen, samenwerkingspartners en collega-organisaties.
• Je realiseert subsidiebeleid, fondsenwerving en sponsoring. Je creëert een krachtig draagvlak voor je artistieke en maatschappelijke visie.
• Je bent inhoudelijk verantwoordelijk voor een aansprekend programma van tentoonstellingen en andere activiteiten over de Amsterdamse School in relatie tot kunst, architectuur, volkshuisvesting en sociale geschiedenis. Daarbij combineer je de eigenheid van Museum Het Schip met een scherp oog voor publieksverbreding, vernieuwing en (financiële) haalbaarheid. In de huidige kunstenplanperiode 2021-2024 zal de huidige directeur nog als adviseur betrokken zijn bij een aantal tentoonstellingen.

Wat breng je mee
• Managementervaring, bij voorkeur in (een) culturele organisatie(s) met een complexe stakeholderomgeving.
• Een combinatie van inhoudelijke visie en gezonde zakelijkheid. Je voelt je prettig in een kleine organisatie kan snel schakelen tussen strategie en operationele zaken.
• Expertise en/of affiniteit met de Amsterdamse School als stroming op het gebied van kunst, architectuur en volkshuisvesting.
• Een coachende leiderschapsstijl. Je geeft mensen autonomie en vertrouwen waar het kan en stuurt bij waar het moet. Je bent empathisch en hebt oog voor talent en ontwikkelpotentieel.
• Een verbindende persoonlijkheid. Je kan mensen inspireren en enthousiasmeren.
• Ondernemerschap. Je herkent en pakt kansen voor nieuwe samenwerkingen, financieringsmogelijkheden en publieksbereik.
• Een hands-on mentaliteit. Je steekt waar nodig zelf de handen uit de mouwen.
• Een sterk netwerk in Amsterdam op het gebied van erfgoed, cultuur en/of volkshuisvesting. Je bent sociaal en beweegt je makkelijk in verschillende werelden van politiek, cultuur, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.
• Een sterke drive om het verhaal van de Amsterdamse School uit te dragen aan zoveel mogelijk mensen.

Wat bieden wij
• Een prachtige kans om verder te bouwen aan een succesvol, jong museum in een volgende fase van zijn ontwikkeling.
• Werken in een bruisende, dynamische werkomgeving met een zeer divers team van jonge medewerkers tot doorgewinterde ervaren collega’s.
• Een jaarcontract met uitzicht op een vaste aanstelling.
• Een salaris afhankelijk van leeftijd en ervaring conform de Museum cao.

Procedure
De werving- en selectieprocedure wordt begeleid door cultureel searchbureau Marina Wijn Consultants. Contactpersoon voor deze vacature is Maartje Broekhans. Wij ontvangen je sollicitatie (CV en motivatiebrief) graag zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk donderdag 30 juni 2022 via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er zal een referentiecheck plaatsvinden en een assessment kan deel uitmaken van de procedure.
• De voorselectiegesprekken vinden plaats eind juni en begin juli.
• De eerste sollicitatieronde vindt plaats maandag 12 september.
Alle gesprekken vinden plaats in Amsterdam.

Aanvullende informatie
Extra informatie is te vinden op deze website. Voor vragen kan je contact opnemen met Maartje Broekhans: 06-18254470, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Je reactie is zeer welkom
Mocht je zelf belangstelling hebben voor deze functie of mocht je ons willen attenderen op een mogelijke kandidaat, neem dan contact op met Maartje Broekhans.

Contact

Neem contact op met het museum.

Het Schip, ornament Postkantoor, ©Marcel Westhoff

Bestuur / ANBI-status

Het bestuur van Museum Het Schip bestaat uit Alice Roegholt en Josee Roël.

Het Schip, toren Postkantoor, ©Marcel Westhoff

Beleidsplannen, jaarverslagen

Museum Het Schip en Stichting de Golf hebben ten doel om de volkshuisvesting, architectuur en vormgeving van de Amsterdamse School in brede zin aan de orde te stellen.  

Samenwerkingen en partners

Museum Het Schip is trots op de samenwerkingen met andere musea en instellingen!

Het Schip, Oostzaanstraat, detail molen, Amsterdamse School tegel, ©Léontine van Geffen-Lamers

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Amsterdamse School Museum Het Schip is zich bewust van zijn maatschappelijke positie in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat doen wij op de volgende manieren:

Rondleiding Het Schip, ©Marcel Westhoff

Vacatures

Wilt u (als vrijwilliger) werken bij Museum Het Schip? Bekijk onze vacatures.

Museum Het Schip maakt (vrijwilligers) vacatures en stageplaatsen bekend op de website Culturele-Vacatures.nl, de site van de VCA en op deze pagina. Zie hieronder voor het huidige aanbod:

Betaalde vacatures:

Vrijwilligersvacatures:

Stage
Museum Het Schip biedt stageplaatsen aan voor degenen die in een museum willen werken. Kijk hiervoor op onze Educatiepagina.

Open sollicitaties
Open sollicitaties kunnen wij helaas niet in behandeling nemen. Houd deze pagina in de gaten voor de actuele vacatures.