Het Schip, portiek Hembrugstraat, ©Léontine van Geffen-Lamers

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijke verantwoord ondernemen 

De groei en aandacht voor milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) is een belangrijke ontwikkeling voor musea. Museumbezoekers verwachten van musea een hoge standaard op dit gebied. Als openbare, internationale en educatieve instelling is dit een grote verantwoordelijkheid voor Amsterdamse School Museum Het Schip. In het strategisch plan heeft duurzaamheid een belangrijke plek gekregen, evenals in het facilitair beleid. 

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor Amsterdamse School Museum Het Schip

Onder maatschappelijk verantwoord ondernemen verstaat het museum dat er rekening wordt gehouden met de maatschappelijke consequenties van de productie en dienstverlening. Het gaat daarbij om het milieu, en om economische, sociale en culturele rechten. De bevordering van gelijke rechten en gelijke kansen voor alle medewerkers en bezoekers is een geformuleerd in de beleidsuitgangspunten van een actieplan inclusiviteit.  

MAEX-vermelding

Museum Het Schip heeft sinds kort een MAEX-profiel. Sinds 2015 zet MAEX zich in voor een sociale en duurzame samenleving door het versterken van maatschappelijke initiatieven en sociale ondernemingen.

Lees meer over MAEX en Museum Het Schip

Gebouw

Rijksmonument Het Schip is nét gerestaureerd. Dankzij wandisolatie, speciaal HR-monumentenglas, zonnepanelen en zonneboilers werd het hoogste energielabel A behaald, waarbij de bijzonder bouwstijl van de Amsterdamse School in stand is gebleven. Het museum gebruikt geen gas. Museum Het Schip heeft op het dak van het complex zonnepanelen aangelegd om een deel van de stroom terug te winnen. De panelen zijn gedoneerd door een trouwe vriendin van het museum.

Exposities

In de vaste en tijdelijke exposities richten we ons zoveel mogelijk op het gebruik van duurzame materialen op basis van hernieuwbare grondstoffen als hout of afvalstoffen in plaats van kunststoffen. Voorafgaand aan de exposities wordt rekening gehouden met hergebruik van de materialen voor toekomstige exposities. Ook bij de keuze voor vormgevers is duurzaamheid en hergebruik een uitgangpunt.

Lunchroom

In onze lunchroom gebruiken wij eerlijke ingrediënten en zo veel mogelijk biologische producten. We verkopen koffie van Puro; een gedeelte van de opbrengst komt ten goede aan het regenwoud. 

Schoonmaak

Alle vertrekken in ons gebouw laten we reinigen met milieuvriendelijke en biologisch afbreekbare producten. Afval wordt duurzaam (gescheiden) ingezameld en verwerkt. 

Ambitie

In een museum worden de kunstobjecten beschermd door een goede klimaatbeheersing. Tevens is het belangrijk voor de bezoekers om de temperatuur, de vochtigheidsgraad en een zo hoog mogelijke graad van gefilterde lucht te bewerkstelligen om het bezoek prettig en aangenaam te maken. Dat kost veel energie. Museum Het Schip is in 2020 een onderzoek gestart hoe de klimaatbeheersing geoptimaliseerd kan worden om het energieverbruik te kunnen terugdringen.