Lezingenreeks 'Indonesië en de Amsterdamse School'

Kunstenaars en architecten van de Amsterdamse School waren begin twintigste eeuw op zoek naar nieuwe inspiratiebronnen. Kolonialisme zorgde ervoor dat veel Indonesische cultuurgoederen in Nederland te zien waren. De koloniale relatie met Indonesië vormde ook de Amsterdamse School-beweging. Waar vinden we de verborgen Indonesische invloeden in de stad? Op welke manier waren de architecten van Amsterdamse School geïnteresseerd in voormalig Nederlands-Indië? Wat hoopten ze er te vinden? En hoe ziet de architectuur in Indonesië er eigenlijk uit, toen en nu? In de lentemaand april organiseert Museum Het Schip een serie lezingen rondom de tentoonstelling Indonesië en de Amsterdamse School. Daarin vertellen onder andere kunsthistorici, architecten en archeologen over deze onderwerpen.  lezing frans van burkom    

14 april | Lezing Frans van Burkom: Amsterdams verborgen Indië

Kunsthistoricus Frans van Burkom gaat in op de verborgen ‘Indische’ en hindoe-boeddhistische invloeden op de Amsterdamse School. Op basis van gepubliceerd en nieuw eigen onderzoek licht hij toe waarom, hoe en bij wie tussen 1914 en 1935 de inspiratie uit voormalig Nederlands-Indië populair was in de kringen van de Amsterdamse School.

lezing obbe norbruis    

21 april | Lezing Obbe Norbruis: Eduard Cuypers en Indonesië

Stedenbouwkundige en Cuypers-kenner Obbe Norbruis neemt je mee in de reis die architect Eduard Cuypers in 1909 maakte naar het huidige Indonesië.

lezing toni tack    

Lezing Toni Tack: De Borobudur

In deze lezing gaat Zuidoost Azië-archeoloog, kunsthistoricus en schrijver Toni Tack in op één van de meest bijzondere bouwwerken van Indonesië: de Borobudur.

lezing michael van bergen    

Lezing Michael van Bergen: Hedendaagse architectuur in Indonesië

Architect Michael van Bergen, die zelf in Indonesië heeft gewoond, gaat dieper in op de hedendaagse architectuur in Indonesië, en hoe 'oost en west' zich vandaag de dag tot elkaar verhouden.


Activiteiten bij Indonesië en de Amsterdamse School

Wist je dat Amsterdamse School Museum Het Schip tal van activiteiten organiseert in het kader van de tentoonstelling Indonesië en de Amsterdamse School? Kom bijvoorbeeld je eigen maskers maken, ga in gesprek met Indonesische én Nederlandse experts tijdens een webinar of duik dieper in de tentoonstelling tijdens De curator vertelt. 

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wilt u meer weten over de Amsterdamse School, de tentoonstellingen en het daarbij horende programma? Door u aan te melden voor de nieuwsbrief ontvangt u alle nieuwtjes, acties en activiteiten in uw mailbox.