Entree
Museum het Schip
inclusief rondleiding Boek nu
Gevel Museum het Schip
Entree
Museum De Dageraad
inclusief rondleiding Boek nu
Gevel De Dageraad

Lezing Frans van Burkom: Amsterdams verborgen Indië

Van 16 juni 2023 15:30 tot 16 juni 2023 16:30

In deze lezing gaat kunsthistoricus Frans van Burkom in op de verborgen ‘Indische’ en hindoe-boeddhistische invloeden op de Amsterdamse School. Op basis van gepubliceerd en nieuw eigen onderzoek licht hij toe waarom, hoe en bij wie tussen 1914 en 1935 de inspiratie uit voormalig Nederlands-Indië populair was in de kringen van de Amsterdamse School.

Daarbij komt de architectuur en vormgeving van Piet Kramer en vooral die van Michel de Klerk aan de orde, en wordt ingegaan op de beeldhouwkunst van Hildo Krop, John Rädecker en Johan Polet. Er zullen voorbeelden voorbijkomen die grotendeels aan de straten van Amsterdam te zien zijn, maar tot nu toe niemand nog opmerkte.

Frans van Burkom is kunsthistoricus en was tot 2009 senior-adviseur en onderzoeker cultuurbehoud bij het Instituut Collectie Nederland, de voorloper van het Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Hij is gespecialiseerd in het Nederlandse Interbellum-expressionisme in de beeldende kunst, bouwkunst en kunstnijverheid. Sinds de eerste tentoonstelling over de Amsterdamse School in het Stedelijk Museum in 1975 houdt hij zich bezig met de Amsterdamse School. Ook publiceerde hij over Nederlandse monumentale kunst van de Wederopbouw en Nederlandse fotografie. In 2009 ontving hij de Frans Banninck Cocqpenning wegens zijn verdiensten voor het beheer en behoud van het gebouwde erfgoed van Amsterdam uit de twintigste eeuw.