Entreetickets
Lezing | Het sociaal-groene erfgoed van tuinarchitect Mien Ruys – Lessen uit de Geuzenhof
Mien Ruys (1904-1999) wordt beschouwd als een van de belangrijkste tuinarchitecten van de twintigste eeuw. Als geen ander zag zij tuinen als plekken voor sociale cohesie. In de stad gaf zij de voorkeur aan gemeenschappelijke, open tuinen, toegankelijk voor veel stadsbewoners. Wat was haar sociale visie op groen en gemeenschapsleven? Hoe is het sociale aspect van de Geuzenhof in 90 jaar tijd veranderd? En welke balans tussen sociaal groen en stedelijke ontwikkeling is nodig om de stad in de toekomst leefbaarder en groener te maken? In deze lezing zoomt datajournalist en informatieontwerper Gerlinde Schuller in op de Geuzenhof als een mini-tuinstad, waar zo’n 800 bewoners samenleven.


Het wooncomplex Geuzenhof in Amsterdam-West was haar eerste tuinproject voor een sociale woningbouw. Bouwondernemer Huibert van Saane, die het complex ontwikkelde en exploiteerde, vroeg de jonge tuinarchitecte om de twee gemeenschappelijke Geuzenhof-tuinen (1934/1939) te ontwerpen.
De Geuzenhof werd geïnspireerd door de tuinstadbeweging aan het begin van de twintigste eeuw, die een ‘sociale stad’ nastreefde. Mien Ruys vertaalde dit idee naar haar tuinontwerp. Eind jaren vijftig keerde zij als groensupervisor in dienst van de gemeente terug naar de Geuzenbuurt en ontwierp ook het openbare groen rondom het complex.
Wat was haar sociale visie op groen en gemeenschapsleven? Hoe is het sociale aspect van de Geuzenhof in 90 jaar tijd veranderd? En welke balans tussen sociaal groen en stedelijke ontwikkeling is nodig om de stad in de toekomst leefbaarder en groener te maken?
Over de spreker

Datajournalist en informatieontwerper Gerlinde Schuller heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de Geuzenhof. Als lid van de tuincommissie van Geuzenhof 1 begeleidde zij de herontwikkeling van de monumentale Mien Ruys-tuin (8.300 m²) door Copijn Landschapsarchitecten. Vanwege de monumentale status van de Geuzenhof-tuinen werd dit proces begeleid door Monumenten & Archeologie van de gemeente Amsterdam. Haar webpublicatie Het verhaal van Geuzenhof belicht de 120-jarige geschiedenis van dit voormalige sociale wooncomplex.
In deze lezing zoomt Gerlinde Schuller in op de Geuzenhof als een mini-tuinstad, waar zo’n 800 bewoners samenleven. Ze laat zien hoe de bewoners zich inzetten voor het behoud en de toekomstbestendigheid van de Geuzenhof-tuinen en daarmee het sociaal-groene erfgoed van Mien Ruys.

Programma
14:45 - 15:00 uur: inloop
15:00 - 16:00 uur: Lezing
16:00 - 17:00 uur: Mogelijkheid tot bezoek aan de tentoonstelling Het Paradijs van de Arbeider: Tuindorpen en Tuinsteden (entreebewijs niet inbegrepen)