Entreetickets

Entree
Museum het Schip
inclusief rondleiding Boek nu
Gevel Museum het Schip
Entree
Museum De Dageraad
inclusief rondleiding Boek nu
Gevel De Dageraad

Lezing | Architect en kunstenaar Christiaan Bartels door Gert-Jan Lobbes

Van 31 mei 2024 18:00 tot 31 mei 2024 21:30
Geplaatst door Max Schulze
Gezien: 524

Nog altijd zijn er bijzondere Amsterdamse School-architecten en kunstenaars die bij het grote publiek onbekend zijn. Zo ook Christiaan Bartels, die de Amsterdamse School vanuit Amsterdam naar het Kennemerland bracht. Hij was één van de ontwerpers van Tuschinski en bouwde juweeltjes in Driehuis en omgeving. Ook de Japanse architect Sutemi Horiguchi, die ons land in 1923 bezocht, was enthousiast over zijn werk en fotografeerde het.


Gert-Jan Lobbes is medewerker van Amsterdamse School Platform Wendingen en heeft veel onderzoek gedaan naar Bartels. Tijdens deze lezing zal hij ingaan op zijn werk, waarbij hij stilstaat bij architectuur, meubelkunst, schilderijen en tekeningen. Hij put daarbij gedeeltelijk uit eigen onderzoek en uit het archief van de familie Bartels. Ook de Japanse architect Sutemi Horiguchi, die ons land in 1923 bezocht, was enthousiast over zijn werk en fotografeerde het.

Bartels, geboren in 1889 in Amsterdam, tekende van jongs af aan en werd opgeleid als tekenleraar. In zijn vrije tijd ontwierp hij meubels, die later ook in kleine oplagen werden geproduceerd. Hij raakte rond 1919 betrokken bij de Amsterdamse tegelhandel Heystee, bekend van Park Meerwijk in Bergen (NH) en via Heystee bij Tuschinski. Vervolgens verhuisde hij naar Driehuis om les te geven aan de ambachtsschool in IJmuiden. Tegelijkertijd startte hij met het ontwerpen van landhuizen, geïnspireerd door de boerderijen in de duinstreek en de Amsterdamse School. In de volgende vijftien jaar ontwierp hij een à twee huizen per jaar, meestal vrijstaande landhuisjes, maar ook arbeiderswoningen - in Velsen-Noord - en een wijk met twee-onder-een-kap woningen - in IJmuiden. In de jaren dertig verminderde zijn activiteit, vanwege de economische crisis en een slechte gezondheid. Vanaf eind jaren dertig richtte hij zich nog uitsluitend op het schilderen van stillevens en landschappen, voor eigen plezier. 

Programma

18.00 - 18.45: Inloop en homemade soep met brood en salade (optioneel)
18.45 - 19.20: Rondgang met de oprichter van Museum Het Schip door de tentoonstelling Michel De Klerk, inspirator van de Amsterdamse School (optioneel)
19.30 - 20.30: Lezing door Gert-Jan Lobbes
20.30 - 20.40: Ruimte voor vragen en nagesprek.

Achteraf kan bij de bar een drankje worden genuttigd. De zaal sluit om 21.30 uur.