Entree
Museum het Schip
inclusief rondleiding Boek nu
Gevel Museum het Schip
Entree
Museum De Dageraad
inclusief rondleiding Boek nu
Gevel De Dageraad

Film 'Kruisbestuiving' van Frans Leidelmeijer en Bie Muusze

Van 20 april 2023 15:00 tot 20 april 2023 17:00
Activiteit: Film, Museum Het Schip
Labels: Indonesië

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling Indonesië en de Amsterdamse School vertoont Museum Het Schip een aantal keer de documentaire 'Kruisbestuiving' van kunstexpert Frans Leidelmeijer en filmmaker Bie Muusze. 

Over de film

In dit eerste deel van wat uiteindelijk een tweeluik zal worden, vertelt Frans Leidelmeijer, zelf geboren in Indonesië, over de invloed van de Indonesische cultuur op de toegepaste kunst en architectuur in Nederland in de periode 1890-1940.

Van 1890-1915 speelt de batik vooral een prominente rol. Nederlandse ontwerpers nemen de Javaanse batiktechniek over en gebruikten daarbij eigentijdse westerse motieven en pasten die toe op voorwerpen voor het interieur met gebruikmaking van materialen als katoen, zijde, fluweel, leer, perkament en in de jaren twintig, zelfs op celluloid.

Na 1910 zullen vooral architecten en ontwerpers van de Amsterdamse School zich in hun werken laten inspireren door de Hindu-Javaanse, Hindu-Balinese en boeddhistisch-javaanse architectuur, maar ook door de traditionele Minangkabau en Batak architectuur. In de paleizen voor arbeiders in de Spaarndammerbuurt en de Dageraad, maar ook bij de woningen voor de midden- en hogere klassen in Plan Zuid.

Programma:

Vanaf 11.00 uur is er gelegenheid om op vertoon van uw kortingskaart of geldig entreebewijs voor het museum een bezoek te brengen aan de tentoonstelling. Ook kunt u deelnemen aan de rondleiding; deze vertrekt om 11.00, 12.00, 13.00 en 14.00 uur.

15.00 uur Inleiding door Frans Leidelmeijer
15.15 uur Start film
16.15 uur: Einde film, start Q&A
17.00 uur: Einde