Het Schip, hoek Zaanstraat en Hembrugstraat, ©Leontine Geffen-Lamers

Boek: Een kunstwerk van baksteen

In het kader van de grootschalige restauratie van Het Schip heeft het museum het boek Een kunstwerk van baksteen gepubliceerd. Verkrijgbaar in het Nederlands en in het Engels.

In het kader van de grootschalige restauratie van Het Schip heeft het museum het boek Een kunstwerk van baksteen gepubliceerd. In dit kloeke en rijk geïllustreerde boek schrijven zes specialisten over de geschiedenis en recente restauratie van het wereldberoemde Amsterdamse volkswoningbouwcomplex Het Schip.

Het Schip aan het Amsterdamse Spaarndammerplantsoen is hét icoon van sociale woningbouw en de architectuur van de Amsterdamse School. Het ‘arbeiderspaleis’ werd in 1919-1921 gebouwd voor de socialistische woningbouwvereniging Eigen Haard. Aanstormend architect Michel de Klerk was de ontwerper van het bouwwerk, dat bestond uit 102 woningen, een postkantoor en een kleuterschool. Van 2015 tot 2018 werd Het Schip, waarin ook het Museum voor de Amsterdamse School is gevestigd, ingrijpend gerenoveerd. In het boek Een kunstwerk van baksteen schrijven zes specialisten die aan de renovatie meewerkten over de geschiedenis, betekenis en restauratie van het bouwwerk.

De restauratie van Het Schip kent vele interessante aspecten. Zo maakte de Amerikaanse Getty Foundation onderzoek mogelijk naar beeldbepalende elementen die bij vorige renovaties niet goed waren opgelost. Met actuele kennis is het uiterlijk van het gebouw teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. De voordeuren bijvoorbeeld waren in de loop der tijd steeds donkerder groen geschilderd, waardoor de portieken wat somber oogden. Nu hebben ze met het Zaanse groen waar Michel de Klerk voor koos, weer een vrolijker uitstraling. In het boek worden alle overwegingen en keuzes, werkwijzen en gebruikte materialen bij de renovatie beschreven. Van de bakstenen en het glas in lood en van ‘de leeuwenkop’ tot ‘de sigaar’, bijnamen van bijzondere elementen van het totaalkunstwerk. Hoogtepunt van het woonblok is het torentje dat niet boven op een kerk, maar op een woning staat. Die woning is nu onderdeel van Museum Het Schip en ingericht als arbeiderswoning uit de jaren 1920.

Het boek is een mooi aandenken en zal zeker een 'collectors item' worden. Het is zowel in een Nederlandse als een Engelse vertaling te koop.

Te verkrijgen in de boekhandel, de museumwinkel en via onze webshop.

Het boek telt 324 bladzijdes. De verkoopprijs is € 45,00 (excl. verzendkosten).

ISBN Nederlandse uitgave: 9789081439763

ISBN Engelse uitgave: A work of Art in Brick : 9789081439770

Foto's: Léontine van Geffen-Lamers