Amsterdamse Architectuurnacht: Lezing Maaike van Leuken + Francine Houben & 3 fietsroutes vanuit De Nederlandsche Bank
In opdracht van de Nederlandsche Bank transformeerde het bankgebouw van Duintjer ‘van gesloten bastion naar een publiek toegankelijk gebouw’. Sinds dit jaar is de Nederlandsche Bank voor het eerst in haar geschiedenis open voor publiek. Een mooie aanleiding om hier tijdens de tweede Amsterdamse Architectuurnacht dieper op in te gaan.
Na de lezing in het auditorium van de Nederlandsche Bank splitsen we op in groepen. Je kan kiezen uit drie fietstours langs bijzondere architectuur, gethematiseerd rondom de Amsterdamse School (Museum Het Schip), Wederopbouwarchitectuur (Van Eesteren Museum) of Hedendaagse Architectuur (Arcam).
Na de fietstocht wordt de avond feestelijk afgesloten met een borrel en architectuurspel.
Amsterdamse Architectuurnacht: programma
Beeld: De Nederlandsche Bank, © Mecanoo Architecten
- 18.00 Inloop bij De Nederlandsche Bank
- 18.30 Start lezing + panelgesprek met Maaike van Leuken (De Nederlandsche Bank), Francine Houben (Mecanoo) o.l.v. Charlotte Thomas (De Architect)
- 19.30 Afzonderlijke routes
- 21.30 Borrel + spel op eindlocatie
Let op: Tijdens de Architectuurnacht op vrijdag 13 juni is er geen mogelijkheid voor een rondleiding door het gebouw van DNB. Tijdens de Open Toren Dag op Zaterdag 14 juni is de toren van DNB wel gratis te bezoeken. Zie meer info op de website van Open Toren Dag.
Drie fietsroutes langs adembenemende architectuur

Tijdens de fietstocht ‘Amsterdamse School’ duiken we in het iconische Plan Zuid van H.P. Berlage. Hier vinden we enkele van de mooiste voorbeelden van de Amsterdamse School – de expressionistische architectuur- en kunststroming vol idealen, fantasie en vakmanschap. Onder begeleiding van een bevlogen gids ontdekken we niet alleen de bekende hoogtepunten, maar ook verborgen parels.

Tijdens de fietstocht van het Van Eesteren Museum ontdekken we de parels uit de wederopbouwperiode rondom De Nederlandsche Bank. Als we naar buiten stappen, worden we meteen geconfronteerd met de ‘knakenpaal’ van André Volten. En kijk je omhoog, dan ontdek je het kleine architectonische detail van architect Arthur Staal. We vervolgen de tour langs modernistische pandjes in de grachtengordel tot brutalisme in de Pijp. Fiets mee en ontdek niet alleen de architectuur uit de wederopbouw, maar ook een aantal bijzondere kunstwerken in de openbare ruimte en de verhalen van de excentrieke paradijsvogels die de buurt in de jaren daarna kleur gaven.

Na de lezing van Francine Houben bij De Nederlandsche Bank nodigen we je uit om de directe omgeving van het Frederiksplein te voet te verkennen. Hier gaan historische gebouwen en hedendaagse architectuur op een vanzelfsprekende manier samen.
In deze buurt krijgt moderne architectuur vooral vorm via transformatie, herbestemming en kleinschalige inbreiding. Denk aan het voormalige kantoorgebouw van Arthur Staal uit 1967, dat recent door Office Winhov is getransformeerd. Of aan Frederiksplein 42, een vroeg voorbeeld van modernistisch bouwen door Piet Zanstra, nu in herontwikkeling. Op nummer 51 is een klassieke gevel voorzien van luxe appartementen, waarmee oud en nieuw naadloos samenvallen.
Op korte afstand, aan de Sarphatistraat 3, bevond zich ooit het bezoekerscentrum van De Nederlandsche Bank, ontworpen door INBO. Inmiddels is het pand verkocht – een bescheiden, maar betekenisvol onderdeel van de continue verandering in dit deel van de stad.
Deze wandeling maakt zichtbaar hoe het Frederiksplein zich blijft ontwikkelen, met respect voor wat er was, en oog voor wat nog komt.
Praktische info
Datum: vrijdag 13 juni 2025
Tijden en locaties:
18:30 start lezing, inloop vanaf 18:00.
Locatie: auditorium van De Nederlandsche Bank (DNB), Frederiksplein 61, 1017 XL Amsterdam
19.30 start fietstochten vanaf DNB
21.30 borrel en architectuurspel
Vervoer: Kom met je eigen (OV) fiets!
Tickets: € 10.- regulier | € 5,- Student en CJP
Kies tijdens je aankoop al voor de route Amsterdamse School, Wederopbouwarchitectuur of Hedendaagse architectuur.
Let op! Plaatsen zijn beperkt. Tickets kunnen worden geboekt via Museum Het Schip.
Een initiatief van Arcam, het Van Eesteren Museum en Museum Het Schip
De Amsterdamse Architectuurnacht is een initiatief van drie Amsterdamse architectuurcentra, Arcam, het Van Eesteren Museum en Museum Het Schip, en is verbonden aan de nationale Dag van de Architectuur die dit jaar in het weekend van 14 & 15 juni georganiseerd wordt. Sinds 1986 is deze dag een speciaal evenement voor iedereen die interesse heeft in architectuur. Veel gebouwen openen op deze dag hun deuren, waarbij architecten en gidsen je kennis laten maken met architectuur, van duurzame hedendaagse woningen tot iconische klassiekers.