Oostelijk Havengebied, Amsterdam, ©Museum Het Schip

Over arbeiderspaleizen en zeekastelen

Startlocatie: De Nicolaaskerk, Prins Hendrikkade 73

De boottocht Over Arbeiderspaleizen en Zeekastelen legt de relatie tussen moderne architectuur, de strijd van de arbeidersbeweging en de Amsterdamse School. Deze excursie voert langs de voormalige havengebieden waar eens de Zeekastelen afmeerden aan het Java en KNSM-eiland. Daar schitteren nu de nieuwe woongebieden met hun bijzondere architectuur u tegemoet. Behalve aandacht voor de architectuur ook aandacht voor de sociale geschiedenis van dit gebied: hier brak de grote Haven en Spoorwegstaking van 1903 uit. Ook in Amsterdam Noord en op de Silodam maakten havenactiviteiten plaats voor woningbouwlocaties. Langs de scheepswerven van weleer, verbouwde pakhuizen, vemen en silo's komt de boot via de Houthaven bij de Spaarndammerbuurt: verscholen tussen de haven en het spoor. De boottocht eindigt in het Westerpark, vanwaar u onder begeleiding van een gids naar het nabijgelegen Museum Het Schip wandelt. Daar kunt u het museum bezoeken, deelnemen aan een rondleiding in en rond Het Schip.

Opstapplaats: De Nicolaaskerk, tegenover Centraal Station Amsterdam.
Adres: Prins Hendrikkade 73, Amsterdam. De tocht duurt 2 uur en aansluitend is er een wandeling door de Spaarndammerbuurt naar Museum Het Schip.

Er staan momenteel geen boottochten gepland. Houd deze pagina in de gaten voor nieuwe data.
Deze boottocht is tevens te boeken voor groepen. Neem hiervoor contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 020-68 68 595