Oostelijk Havengebied, Amsterdam, ©Museum Het Schip

Over arbeiderspaleizen en zeekastelen

De boottocht Over Arbeiderspaleizen en Zeekastelen legt de relatie tussen moderne architectuur, de strijd van de arbeidersbeweging en de Amsterdamse School. De excursie voert als het ware langs de geschiedenis van de Amsterdamse Haven en van nabij de oudste delen van de stad, waar de pakhuizen nog klein waren, naar de Oostelijke Eilanden. Hier brak de grote Haven- en Spoorwegstaking van 1903 uit. De schepen werden steeds groter en de haven kreeg nieuw aangelegde terreinen. Beroemd zijn de voormalige havengebieden, waar eens de Zeekastelen afmeerden aan het Java- en KNSM-eiland. Daar schitteren nu de nieuwe woongebieden met hun bijzondere architectuur u tegemoet. Behalve de architectuur is er ook aandacht voor de sociale geschiedenis van dit gebied. Tijdens de transitie van haven naar woonwijk hebben de krakers van de oude kantoren en kades een belangrijke rol gespeeld. Ook in Amsterdam Noord en op de Silodam maakten havenactiviteiten plaats voor woningbouwlocaties. Langs de scheepswerven van weleer, verbouwde pakhuizen, vemen en silo's komt de boot via de Houthavens bij de Spaarndammerbuurt, verscholen tussen de haven en het spoor. De boottocht eindigt bij de Haarlemmerpoort, vanwaar u onder begeleiding van een gids naar het nabijgelegen Museum Het Schip wandelt. Daar worden uw kortingskaarten gescand en kunt u het museum bezoeken en deelnemen aan een rondleiding in en rond Het Schip. 

Opstapplaats: nabij Amsterdam Centraal, specifieke locatie wordt overlegd bij reservering.
De tocht duurt 2 uur.

Deze boottocht is ook te boeken voor groepen. Neem hiervoor contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 020-68 68 595.

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wilt u meer weten over de Amsterdamse School, de tentoonstellingen en het daarbij horende programma? Door u aan te melden voor de nieuwsbrief ontvangt u alle nieuwtjes, acties en activiteiten in uw mailbox.