Aansluitend op de expositie Gaudí en de Amsterdamse School  zijn van donderdag t/m zondag busexcursies langs de bouw- en sierkunstwerken van de Amsterdamse School. In oktober is er nog plek op 14, 18, 26 en 28 vertrek 13.15

De Amsterdamse School door de ogen van Gaudi

De bustour leidt u langs vele karakteristieke plekken van de bouw en sierkunst. Een ware ontdekkingstocht om de Amsterdamse School te ontdekken en te genieten van deze vorm van expressionisme in al haar veelzijdigheid. In Amsterdam was mede dankzij de Woningwet en de krachtige wethouder Wibaut veel plek voor de jonge architecten om binnen de volkswoningbouw te bouwen. Die mogelijkheid was er niet in Barcelona. Er zijn dus ook veel verschillen tussen de steden. De gids schenkt tijdens de bustocht aandacht aan de herkenbare elementen van de architectuur uit de periode net na de Industriele Revolutie in Amsterdam en Barcelona in een kunstzinnig en creatief perspectief. Ook aandacht voor de gedachtenwereld van Gaudi en zijn tijdgenoten.

De busexcursies kunt u online boeken via tickets. Deze ticket is inclusief deskundige gids en museumbezoek. Voor groepsboekingen en meer informatie kunt u contact opnemen per e-mail of bellen met 020 6868 595.
Voor meer activiteiten, zie onze agenda

Tijdens de 2,5 uur durende bustocht met wandeling rond hoogtepunt De Dageraad wordt u langs de veelheid van verschijningsvormen van De Amsterdamse School in Amsterdam geleid. Wie waren de architecten, beeldhouwers en sierkunstenaars? En onder welke bijzondere omstandigheden hebben zij de stad zo'n karakteristiek uiterlijk kunnen geven? En waar zien we dit soort ideeen ook in Barcelona terug. Naast Gaudi was ook in Barcelona een  beweging kunstenaars en architecten die daar de Modernisten worden genoemd. (een term die in het Nederlands naar een andere bouwstijl verwijst). In de filosofie van deze architectuur zien we vele overeenkomsten met de Amsterdamse School.

Programma:

13.15  bus vertrekt  bij Het Schip. U kunt voorafgaand aan de excursie al de expositie Gaudi bezoeken en dit kunt u ook na de bustocht. Er is gelegenheid tot lunch (mensen die boeken kunnen ook een busbroodje bestellen, hierover ontvangt u een week tevoren een mail) De bustocht gaat via Plan West naar Plan Zuid langs vele hoogtepunten van de Amsterdamse School onder leiding van een deskundige gids.               14.15 -15u stapt u uit om een wandeling langs het Dageraadcomplex te maken. Een kopje koffie/thee in het Bezoekerscentrum zit in uw kaartje.

15.45 terug bij Museum Het Schip. Geopend tot 17.00u. U heeft dus zowel vooraf als achteraf gelegenheid het museum te bezoeken om daar van de Amsterdamse School tentoonstelling en de expositie over Gaudi te genieten.

 Entree Museum Het Schip is inbegrepen. Uw ticket is inclusief deskundige gids en Museumbezoek. U kunt de exposite Gaudi na 11.00 uur  zowel voor als na de bustocht bezoeken.

Kosten:
Regulier €44
Student/CJP €39
ICOM/Rembrandtkaart €36,00
Museumkaart/IAmsterdam €31,00

 

De bustocht Amsterdamse School door de ogen van Gaudi is te boeken van 2 okt t/m 31 maart (do t/m zo). Reserveren is noodzakelijk. De busexcursies kunt u online boeken via tickets. Deze ticket is inclusief museumbezoek en de gangbare kortingen!


Meer over deze bustocht:
De Amsterdamse grachten met de bijzondere grachtenhuizen zijn wereldberoemd vanwege hun schoonheid en sfeer. Wijken als Oud Zuid en Oud West zijn veel minder bekend. Deze wijken werden vanaf 1901 grotendeels gebouwd voor de arbeiders. Gekozen werd voor een vernieuwende bouwstijl. Hierdoor zijn deze buurten zeer verrassend en ook heel specifiek Amsterdams. Barcelona maakte ook een periode van groei door en ook hier stonden architecten met moderne ideeen op.

In Amsterdam bouwde men in de jaren tussen 1915 en 1930 in de stijl van de Amsterdamse School, die op dat moment hoogtij vierde. Deze kunststroming kenmerkt zich door een zeer expressieve bouwwijze met de oer-Hollandse baksteen. De kleurverschillen van geel tot oranje, roze, rood en bruin/paars samen met de ongebruikelijke wijze van metselen vormen een feest voor het oog voor een ieder die dit ambachtelijke raffinement met plezier ondergaat.

U komt langs scholen zoals het  "Sieraad" (de oude ambachtschool in de Baarsjes) en de woningbouw uit de jaren tien tot dertig van de vorige eeuw zoals de "paleizen voor de arbeiders zoals Het Schip en De Dageraad. Zelfs voordat deze woningen door de toenmalige opdrachtgevers de woningbouwvereniging werden gebouwd, trokken zij al zoveel aandacht, dat zelfs buitenlandse bezoekers geregeld in de buurt gesignaleerd werden en hierover publiceerden. Zo was er een buitenlandse journalist die bang was dat de huurders zeeziek van hun uitzicht op de golvende gevels....

De architecten van de Amsterdamse School ontwierpen behalve de woningen ook hele straatgevels en openbare gebouwen, zoals scholen, bruggen, kiosken, bad- en transformatorhuisjes. Ook in BArcelona breidde de bouwstijl zich uit  naar details in het straatbeeld zoals de beroemde stoeptegels en lantaarns van Gaudi. De Amsterdamse School was niet alleen een bouwstijl. Ook binnen de kunstnijverheid nam de Amsterdamse School een belangrijke plaats in en er werden ook interieurs en meubels in deze stijl ontworpen. Men ziet deze stijl ook terug in bijzondere typografie van huisnummers of boekbanden. Ook deze aanpak zien we bij de Modernisten in Barcelona

De creativiteit van de Amsterdamse School architecten en kunstenaars is in de stad ook zichtbaar bij het smeedwerk van hekwerken, hijsbalken of huisnummers; bij beeldhouwers van bouwsculpturen; bij glas in lood kunstenaars voor de invulling van bijzondere vensterramen en bij de vormgevers van het straatmeubilair, waaronder de beroemde hangende en staande girobus van destijds. 

Naast bekende namen als die van Michel de Klerk en Piet  Kramer hebben ook vele andere architecten zich in deze stijl van bouwen met Amsterdam verbonden.

De Amsterdamse School door de ogen van Gaudi

De bustour leidt u langs vele karakteristieke plekken van de bouw en sierkunst. Een ware ontdekkingstocht om de Amsterdamse School te ontdekken en te genieten van deze vorm van expressionisme in al haar veelzijdigheid. In Amsterdam was mede dankzij de Woningwet en de krachtige wethouder Wibaut veel plek voor de jonge architecten om binnen de volkswoningbouw te bouwen. Die mogelijkheid was er niet in Barcelona. Er zijn dus ook veel verschillen tussen de steden. De gids schenkt tijdens de bustocht aandacht aan de herkenbare elementen van de architectuur uit de periode net na de Industriele Revolutie in Amsterdam en Barcelona in een kunstzinnig en creatief perspectief. Ook aandacht voor de gedachtenwereld van Gaudi en zijn tijdgenoten.Met dank aan:

  Stad in balansmerk gemeente