Lezing en rondleiding | Een monument voor de burgemeester

Startlocatie: Museum De Dageraad

Burgemeester ir. Jan Willem Cornelis Tellegen was een bevlogen en sociaal bestuurder. Hij begon zijn carrière in Amsterdam in 1901 als directeur van de Dienst Bouw- en Woningtoezicht. Hij speelde een belangrijke rol bij het realiseren van vele nieuwe woningen voor arbeiders volgens de eisen van de Woningwet uit 1901 en de sanering van verkrotte stadswijken. 

Hij stimuleerde de inzet van jonge, bevlogen architecten bij de bouw van deze woningen, en stelde daarbij vooral schoonheid voorop. Tellegen was ervan overtuigd dat het belangrijk was om mooi te bouwen, vanuit het idee dat het creëren van een fraaie woonomgeving zou leiden tot gelukkiger​, tevreden bewoners en ​een betere positie in de maatschappij. Een filosofie die ook bij de architecten van de Amsterdamse School hoog in het vaandel stond. 

Tegenover Museum De Dageraad bevindt zich het Tellegenmonument. Tijdens deze lezing en korte rondleiding hoort u alles over het ontstaan van het monument, de symboliek, en de kunstenaars die er aan meewerkten.

De lezing met rondleiding wordt gehouden in Museum De Dageraad van 11.30-13.00 uur op de volgende data:

20 maart 2022
24 april 2022
22 mei 2022
19 juni 2022

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wilt u meer weten over de Amsterdamse School, de tentoonstellingen en het daarbij horende programma? Door u aan te melden voor de nieuwsbrief ontvangt u alle nieuwtjes, acties en activiteiten in uw mailbox.