Fietstocht | De tuinstad idealen van Dudok in Hilversum

Startlocatie: Hotel Gooiland, Emmastraat 2, Hilversum

Ontdek met een deskundige gids de bijzondere geschiedenis van de grootste tuinstad van Nederland.

Hilversum kende aan het begin van de vorige eeuw een gigantische bevolkingsgroei, waardoor de stad mee groeide. De wereldberoemde stadsarchitect W.M. Dudok liet zich inspireren door de tuinstadgedachte en voornamelijk door zijn visie en tomeloze inzet is de stad in een aantal decennia gegroeid tot een ruim opgezette en groene tuinstad. Overal zien we het bijzondere tuinstadkarakter terug.

Voor arbeiders zijn er bijzondere en ruim opgezette woonwijken gebouwd zoals de bekende Bloemenbuurt in Hilversum-Zuid en de wijk Hilversum-Oost. Dudok zorgde ook voor vele openbare voorzieningen, zoals scholen, bibliotheken badhuizen en een groot gemeentelijk sportpark, waar een prachtige sporttribune in de Amsterdamse Schoolstijl nog steeds wordt gebruikt.

De fietsroute gaat ook langs het voormalig Sanatorium Zonnestraal, gebouwd als rustoord voor diamantbewerkers met tuberculose. Dit icoon van het Nieuwe Bouwen, met licht, lucht en ruimte als uitgangspunt wordt internationaal beschouwd als één van de hoogtepunten van de architectuur van de twintigste eeuw.

De fietstocht start om 13.00 uur en duurt ongeveer 2 uur. 

Let op: bij de tocht is geen fiets inbegrepen. Neem zelf uw fiets mee, of huur een OV-fiets op het station.

Groepsarrangement of privéreservering?

Deze activiteit is ook apart te boeken. Neem hiervoor contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 020-68 68 595.  

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wilt u meer weten over de Amsterdamse School, de tentoonstellingen en het daarbij horende programma? Door u aan te melden voor de nieuwsbrief ontvangt u alle nieuwtjes, acties en activiteiten in uw mailbox.