Documentaire 'Sotsgorod: Steden voor de heilstaat'

Op 16 december vertoont Museum Het Schip de documentaire 'Sotsgorod: steden voor de heilstaat' van Anna Abrahams, over de droom van nieuwe, socialistische steden in de Sovjet-Unie van de jaren '20 en '30. 

Aan het begin van de vorige eeuw nodigde de Sovjet-Unie Westerse specialisten uit om mee te werken aan het ontwerpen van volledig nieuwe steden in de Oeral en Siberië. Deze steden werden “sotsgorod” genoemd. Vol idealisme trokken moderne architecten uit Nederland, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk naar het toekomstige arbeidersparadijs. De film wordt verteld vanuit het perspectief van de Westerse architecten. Ze woonden in sobere houten barakken. Het eten was slecht en het klimaat streng. Bovendien verliep de bouw problematisch – er was altijd te weinig bouwmateriaal en er waren nauwelijks geschoolde arbeiders. Toch waren ze enthousiast. Ze waren ervan overtuigd een belangrijke bijdrage te leveren. Maar vanaf 1932 drong het langzaam tot de groep door dat de Sovjet-Unie was veranderd. De ideeën van de Europese modernisten werden afgedaan als burgerlijk-elitair en Stalin besloot tot een terugkeer van het traditionalisme, ook in de architectuur. 

Documentairemaakster Anna Abrahams zal bij de vertoning aanwezig zijn en na afloop vragen beantwoorden. 

Entree voor het museum is niet inbegrepen in het ticket. Wilt u vooraf het museum bezoeken? Boek dan hier een tijdslot.

Programma:

16.30 uur
Inleiding
17.00 uur
Start film
18.30 uur
Korte Q & A
19.00 uur
Einde

 

 

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wilt u meer weten over de Amsterdamse School, de tentoonstellingen en het daarbij horende programma? Door u aan te melden voor de nieuwsbrief ontvangt u alle nieuwtjes, acties en activiteiten in uw mailbox.