Telefooncel postkantoor, Museum Het Schip

Een uitzonderlijk postkantoor

Sinds 8 september 2020 zet Museum Het Schip het pronkstuk uit zijn collectie, het postkantoor van Michel de Klerk, in de schijnwerpers.  

Het postkantoor is een belangrijk historisch monument. Het is het enige postkantoor uit de jaren '20 in Nederland dat nog in originele staat te bekijken is, en laat zien hoeveel aandacht de Nederlandse PTT en Rijks Post Spaarbank hadden voor vernieuwende vormgeving. In 1999 vertrokken de posterijen definitief, en werd het postkantoor onderdeel van Museum Het Schip. De PTT-groene kleur van het interieur werd na grondig kleur onderzoek teruggebracht naar het oorspronkelijke grijsblauw. De afgelopen jaren volgde een grootschalige renovatie, waarbij het postkantoor gesloten was voor publiek. 

Om de heropening te vieren is een tentoonstelling samengesteld over de boeiende geschiedenis van het postkantoor, met onder andere tekeningen van Michel de Klerk. Het prachtige Amsterdamse School-interieur en de tentoonstelling over de geschiedenis van dit prachtige gebouw is te bezoeken als onderdeel van rondleidingen die Museum Het Schip dagelijks elk uur organiseert. 

Ook zijn er wekelijks twee verdiepende themarondleidingen die het postkantoor aandoen: 

Schatten van de Volkshuisvesting op zaterdag om 15.15 uur
Wandeling langs de bouw- en sierkunst van Michel de Klerk op zondag om 15.15 uur

Deze expositie is mogelijk gemaakt door het hartverwarmende initiatief 'De kracht van onze Nederlandse Collecties' van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation, en loopt vooruit op de vaste expositie die in het postkantoor wordt gerealiseerd met steun van de Stichting Diorahpte. 

Onder andere het NRC en The World of Interiors schreven al lovende woorden over het postkantoor en de nieuwe expositie.


Architectenweb.nl 
Architectuur.nl 
Het Parool 
Noordhollands Dagblad 
nrc.nl 
The World of Interiors

Curatoren: Alice Roegholt, Ton Heijdra, Umberto Santi

Grafisch ontwerp: Mainstudio, Egbert van Gelder, Fabiënne Müller
Vormgeving: Maurice Bogaert

Met bijzondere dank aan: 

Architect/kunstenaar Kengo Kuma (Kengo Kuma and associates)
Mediamuseum Beeld en Geluid Den Haag
Het Nieuwe Instituut 

 

Dekrachtvan gelegenheidslogo rood