Red Museum Het Schip

Amsterdamse School Museum Het Schip, hét museum van de architectuur, kunst en de volkshuisvesting, wordt bedreigd in zijn bestaan. Dit unieke museum bevindt zich in het onlangs prachtig gerestaureerde volkswoningbouwcomplex Het Schip uit 1919, een ontwerp van Michel de Klerk. Sympathisanten van Museum Het Schip zijn een petitie gestart om het Museum te redden.

TEKEN DE PETITIE

U kunt ons ook helpen met een donatie. Dit kan via onderstaande button, u wordt dan doorgeleid naar een betaalmodule. U kunt ook een bedrag naar keuze overmaken op rekeningnummer NL 17 INGB 0005 0833 87, ten name van Museum Het Schip, onder vermelding van "donatie". 


Raadsadres

Op 23-10-2020 verstuurde Museum Het Schip een noodkreet naar de Gemeente Amsterdam. Lees het Raadsadres hier.


Steunbetuigingen

Museum Het Schip ontving de afgelopen tijd diverse steunbetuigingen, waaronder van de Getty Foundation. Lees ze hier onder:

 

 

Geachte directie,

Het Amsterdamse museum ’t Schip is een schatkamer van kennis, beeldmateriaal en attributen over architectuur en aanverwante kunst uit de periode 1915-1935 in Nederland en daarbuiten.
Prominent is de plaats van de architectuur van de Amsterdams School, terecht want dat is een wereldwijd betekenisvolle kunststroming.
In het museum heerst een grote betrokkenheid bij alle medewerkers, erop gericht om de bezoekers zo leerzaam mogelijk te informeren over deze bewogen periode in de geschiedenis van de vorige eeuw.
Ik zelf heb Alice Roegholt’s bevlogenheid ervaren bij de voorbereiding van de expositie Amsterdamse School in West Brabant, specifiek rond het werk van de Roosendaalse Amsterdamse School architect Jac. Hurks in het Tongerlohuys te Roosendaal.
Als bezoeker van ’t Schip ervaar je de overweldigende hoeveelheid goed gedocumenteerde informatie die beschikbaar is. Deze moet onderhouden en uitgedragen worden om de geschiedenis van deze bijzondere kunstrichting te begrijpen en herkennen.
Dit alles mag niet verloren gaan vanwege de enorme betekenis ervan tot ver buiten onze grenzen.
’t Schip moet blijven, voor Amsterdam, voor Nederland, voor iedereen.

Vic Wendel, Roosendaal

 

Met veel plezier heeft onze organisatie, Kunst in Zicht Groningen (kunsteducatie) Museum Het Schip bezocht. Een verassend museum met een prachtige presentatie over de Amsterdamse School en de volkshuisvesting. Enthousiaste gidsen hebben ons rondgeleid door het schitterende gebouw en door de Spaarndammerbuurt. Een prachtige manier  om kennis te maken met de ambachten die in de tijd van de Amsterdamse School tot de bijzondere bouw en sierkunst hebben geleid.

Het is een schande dat dit wereldberoemde culturele erfgoed door bezuinigingen niet meer de aandacht krijgt die het verdient.
Stichting Kunst in Zicht Groningen

Lieve mensen,

Het voortbestaan van het museum Het Schip is belangrijk , het toont de ontwikkeling van een roemruchte architectuur ontwikkeling en de opkomst van de Spaarndammer buurt in Amsterdam, daarom is Het Schip het toonbeeld van de ontwikkeling van een stad en een deel van de bevolking van Amsterdam en dat verdient gespaard en getoond te worden.
Dus onze steun hebben jullie.

Peter Weeda
Kees van Twist ( oud directeur van het Groninger Museum)

Lees meer steunbetuigingen


In de media: