Het Schip

Museum Het Schip bevindt zich in het fantasievolle volkswoningbouwcomplex dat is ontworpen door architect Michel de Klerk. Dit expressionistische woonblok is in 1919 gebouwd voor woningcorporatie Eigen Haard. Door de vorm is het gebouw in de volksmond Het Schip genoemd. Het behoort tot de top van de Amsterdamse School, een stroming in de bouw en sierkunst die zich over heel Nederland verspreidde.

Eigen Haard is nog altijd de trotse eigenaar van dit complex. In 2018 is de bijzondere restauratie met steun van de Getty Foundation afgerond.

Het museum is gehuisvest in het voormalige schoolgebouw dat onderdeel is van Het Schip. De vaste expositie Verbeelde Idealen toont de opkomst van de woningbouwverenigingen en de Amsterdamse School als stijlfiguur in de bouw en sierkunst. Daarnaast zijn er wisselexposities. De rondleiding Rondje Schip geeft uitleg over de stijlkenmerken van het gebouw, een bezoek aan de krotwoning, het voormalig postkantoor en de museumwoning.

Openingstijden en prijzen Museum Het Schip

Rondleiding rondom en in Museum Het Schip

Elk uur vertrekt er een rondleiding onder leiding van een gids, rondom en in het gebouw. Deze start bij een nagebouwde 19e-eeuwse krotwoning waar u meer hoort over het leven in krotten en sloppen voordat de Woningwet werd aangenomen. Hierna bezoekt u onder andere het postkantoor en de museumwoning in het woningbouwcomplex. Deelname aan de rondleiding is gratis op vertoon van uw entreebewijs.
Ook bieden wij de mogelijkheid om twee uitgebreidere themarondleidingen te volgen, waarbij het accent ligt op de geschiedenis van de sociale huisvesting in de Spaarndammerbuurt of de vormentaal van Michel de Klerk.

Gerelateerde activiteiten:

  • Wandeling | Michel de Klerk

    Deze wandeling leidt u langs de verschillende locaties van het museum, met aansluitend een themagedeelte over de vormentaal van Michel de Klerk.

  • Wandeling | Schatten van de volkshuisvesting

    Elke zaterdag om 14.15 uur.

    Themarondleiding: 'Schatten van de Volkshuisting' bestaat uit een rondleiding langs de verschillende locaties van Museum Het Schip en een wandeling door de buurt.

Lees meer over ons verdere aanbod bij rondleidingen en wandelingen.