Museum Het Schip

De Amsterdamse School is een kunst- en architectuurstroming die, ondanks de naam, overal in Nederland voorkomt. Het is een stroming die nauw verweven is met de opkomst van goede volkshuisvesting door woningbouwcorporaties.

Museum Het Schip is één van de twee locaties waarin wordt verteld over de Amsterdamse School. Het museum bevindt zich in een fantasievol volkswoningbouwcomplex in Amsterdam West, dat is ontworpen door architect Michel de Klerk. Dit expressionistische woonblok is in 1919 gebouwd voor woningcorporatie Eigen Haard. Door de vorm is het gebouw in de volksmond Het Schip gaan heten. Het museum is vernoemd naar het gebouw. Het behoort tot de top van de Amsterdamse School, een stroming in de bouw en sierkunst die zich over heel Nederland verspreidde.

Eigen Haard is nog altijd de trotse eigenaar van dit complex. In 2018 is de bijzondere restauratie aan Het Schip, met steun van de Getty Foundation afgerond.Het museum is gehuisvest in het voormalige schoolgebouw dat onderdeel is van Het Schip. De vaste expositie Verbeelde idealen toont de opkomst van de woningbouwverenigingen en de Amsterdamse School als stijlfiguur in de bouw en sierkunst. Daarnaast zijn er wisselexposities. De rondleiding Rondje Schip geeft uitleg over de stijlkenmerken van het gebouw, een bezoek aan de krotwoning, het voormalig postkantoor en de museumwoning.

Openingstijden en prijzen Museum Het Schip

Rondleiding in Museum Het Schip 

Elk uur vertrekt er een rondleiding onder leiding van een gids langs diverse museale binnenruimtes. U bezoekt een nagebouwde 19e-eeuwse krotwoning waar u meer hoort over het leven in krotten en sloppen voordat de Woningwet werd aangenomen. Hierna bezoekt u het postkantoor en de museumwoning in het woningbouwcomplex. Deelname aan de rondleiding is gratis op vertoon van uw entreebewijs.

Ook kunt u tegen betaling van een toeslag dagelijks deelnemen aan de wandeling Schatten van de Volkshuisvesting of Michel de Klerk. 

Museum Het Schip organiseert veel verschillende activiteiten in de stad Amsterdam om de Amsterdamse School nader te belichten. Kijk voor het uitgebreide programma op de homepage bij tentoonstellingen, rondleidingen, wandelingen, fietstochten, bustochten, boottochten, lezingen, symposia en workshops.

Alle activiteiten worden afgestemd op de op dat moment geldende coronamaatregelen.