Samenwerking Concertgebouw Het Schip

Samenwerking Museum Het Schip en het Concertgebouworkest

In samenwerking met Amsterdamse School Museum Het Schip presenteert het Concertgebouworkest in zijn innovatieve serie Horizon Barcelona en Amsterdam 1919, een ode aan de idealistische architectuur uit die tijd, vol kleurrijke Iberisch getinte muziek.

Barcelona had Antoni Gaudí, Amsterdam had de Amsterdamse School: idealistische architectuur voor een nieuwe wereld, nog altijd te bewonderen in Amsterdamse gebouwen als De Dageraad. Oliver Harrison ontwerpt op basis van deze bijzondere architectuur een visualisatie bij George Benjamins Dream of the Song, dat in 2015 veel indruk maakte bij de wereldpremière door het Concertgebouworkest. Benjamin dirigeert daarnaast werken van Maurice Ravel, Blai Soler en een nieuw werk van de jonge Nederlander Christiaan Richter. Het nieuwe werk van Christiaan Richter wordt gespeeld met een beeldprojectie van Wildvreemd/Steye Hallema.

Benjamins Dream of the Song

In Benjamins Dream of the Song vertolken countertenor Bejun Mehta en de dames van het Nederlands Kamerkoor poëzie van Federico Garcia Lorca en twee middeleeuwse Spaans-Joodse dichters. De Catalaan Blai Soler schreef met Sol een werk dat in zijn tweedeligheid de tegenstelling nacht/ochtend weerspiegelt, al wijst 'sol' niet alleen op de zon, maar ook op de noot 'g'. Dat Ravel wortels heeft op het Iberisch schiereiland komt in menige compositie van de Fransman tot uiting, zoals de uitbundige ode aan de zonsopkomst in Alborada del Gracioso en zijn Bolero, een immens populair geworden 'experiment in orkestratie' naar een Spaanse dans.

Het concert vindt plaats op donderdag 17 januari 2019, tickets koopt u via de website van Het Concertgebouw.
LET OP! Dit concert vindt plaats in Het Concertgebouw, Concertgebouwplein 10, 1071 LN Amsterdam.

Curator Laura Lubbers interviewde componist Christiaan Richter over het werk dat hij speciaal voor deze avond schreef. Lees in dit artikel welke muzikale inspiratie hij uit onder andere de golvende gevels van het Schip haalde.