Artikel Zehlendorfer Gazette

Gazette Zehlendorf | Sonderausstellung in Berlijn Zehlendorf

In augustus verscheen een artikel over de tentoonstelling 'Bruno Taut und die Amsterdamer Schule' in het mooie magazin 'Gazette Zehlendorf'. De satelliet-tentoonstelling van Museum Het Schip is nog t/m 3 oktober in het  'Heimatmuseum Zehlendorf' in Berlijn te zien en was onderdeel van de succesvolle tentoontelling over de Duitse architect Bruno Taut.

Lees het artikel hier als PDF (DE) of de vertaling hieronder:

Streekmuseum weer open

Speciale tentoonstelling "Bruno Taut en de Amsterdamse School".

Welkom terug bij de buurt van de geschiedenis! Het Heimatmuseum Zehlendorf is heropend en viert zijn nieuwe start met een tentoonstelling waarin de architect Bruno Taut centraal staat.

Hij is in de wijk voornamelijk bekend door de Waldsiedlung - ook bekend als de Papegaaien-Siedlung. Minder bekend is zijn tijd in Nederland, dat hij vaak bezocht. Daar was hij onder de indruk van de architectuur die werd gebruikt om de woningnood in het buurland te bestrijden. Duitsland en Nederland hadden hetzelfde probleem - als gevolg van de industrialisatie trokken mensen massaal naar de steden en kwamen vaak terecht in krottenwijken met piepkleine flatjes. Ziekten als cholera en tuberculose verspreidden zich vrij snel in de krappe vertrekken. De vrees dat massaproduktie zou leiden tot afgestompte uniformiteit activeerde kunstenaars en architecten. Zo is de Amsterdamse School tot stand gekomen. Het doel was om "paleizen voor arbeiders" te bouwen. Taut was erg onder de indruk van de Amsterdamse School en liet zich erdoor inspireren.

uit: 'Gazette Zehlendorf' augustus 2021