Ein Berliner in Amsterdam

Een artikel van de Duitse Neue Rhein Zeitung van 28 april 2020 uit de wekelijkse rubriek "Aus den Niederlanden" over het virtuele aanbod van Nederlandse musea in de coronatijd. Tussen het Rijks, het Kröller-Müller Museum en Museum Boijmans Van Beuningen staat ook Museum Het Schip met zijn interactieve privérondleiding via Whatsapp, Facetime en Skype door de tentoonstelling 'Bruno Taut: De fantasie voorbij'. U kunt het stuk 'Ein Berliner in Amsterdam online lezen of als PDF.

Ein Berliner in Amsterdam 

Veel andere musea in Nederland trekken bezoekers aan met een nog interactiever digitaal aanbod om de wereld van de schone kunsten in te trekken. Zo is er bijvoorbeeld Museum Het Schip in Amsterdam, dat momenteel (tot 18 oktober) een tentoonstelling wijdt aan de Duitse architect Bruno Taut. De stedenbouwkundige (1880-1938) bouwde ooit 10.000 appartementen in 23 huizenblokken in Berlijn, waaronder de beroemde Hufeisensiedlung en 'Onkel Toms Hütte'. 

Taut werd beschouwd als een belangrijke vertegenwoordiger van Das Neue Bauen - parallellen met de visies van de Nederlandse architect Michel de Klerk, die in 1919 de arbeiderswijk Het Schip in Amsterdam bouwde, zijn onmiskenbaar. Naast sociale woningbouw is daar vandaag ook het gelijknamige museum gevestigd. Geïnteresseerde kunstliefhebbers kunnen deelnemen aan privé rondleidingen van de Bruno Taut-tentoonstelling via Whatsapp, Facetime en Skype. 

Uit het artikel 'Van Gogh durch die Webcam' van Heiko Buschmann.