Andere Tijden: Van krot tot Vinex - 100 jaar wonen

Op vrijdagavond 3 februari van 22:20 tot 23:20 uur zendt NPO 2 het programma Andere Tijden uit, met daarin een mooie rol voor Het Schip. 

Aan het begin van de 20e eeuw leven veel arbeiders nog in krotwoningen. De politiek grijpt in: in 1901 wordt een heuse Woningwet aangenomen. Voor het eerst gaat de overheid investeren in betaalbare huurwoningen. De woningcorporaties krijgen een centrale rol en idealistische architecten slaan aan het bouwen. Een van hen is Michel de Klerk. Zijn bekendste werk is Het Schip, een waar arbeiderspaleis in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam. Vanuit een van de nog altijd iconische woningen van Het Schip onderzoekt Mariëlle Tweebeeke hoezeer de Woningwet van 1901 Nederland heeft veranderd. Maar eind jaren twintig wordt alles anders.

Deze aflevering heet 'Van krot tot arbeiderspaleis' en is de eerste aflevering van de reeks 'Van krot tot Vinex - 100 jaar wonen'. In de reportage komen bewoners van Het Schip aan het woord, maar ook van de destijds 'verkrotte' Jordaan.

Het programma kan ook worden gekeken via NPO Start

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

 newsletter icon    

Wil je meer weten over de Amsterdamse School, de tentoonstellingen en het daarbij horende programma? Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes, acties en activiteiten in je mailbox.