Museum Het Schip is het Amsterdamse School Museum over kunst, architectuur en huisvesting.

Je vindt het museum in het fabelachtige woningbouwcomplex ontworpen door de befaamde architect Michel de Klerk in Amsterdam West. Het expressionistische woningblok is wereldberoemd en wordt in de volksmond Het Schip genoemd. Het behoort tot de top van de architectuurstroming De Amsterdamse School. Het Schip wordt nog steeds bewoond en het museum is gevestigd in verschillende delen van het gebouw, waar je ook kunt zien hoe men voor en na de woningwet was gehuisvest. Verder kun je binnen en buiten schitterende ontwerpen van de 'Gesammtkunst' van de Amsterdamse School bewonderen. Kom en verwonder je!

 

De Amsterdamse School

De Amsterdamse School is een kunst- en architectuurbeweging vol romantiek, fantasie en maatschappelijke idealen. De beweging ontstond begin vorige eeuw uit een collectief gevoelde noodzaak zich los te willen maken uit de anonimiteit van de massa. De centrale focus, van de snel verzakelijkte en geïndustrialiseerde maatschappij, wilden de architecten en kunstenaars weer terug bij de mens leggen.

Meer Amsterdamse School

Bezoekerscentrum De Dageraad en het Scheepvaarthuis zijn ook panden van de Amsterdamse School en te bezoeken via Museum Het Schip. Daarnaast hebben we een energiek digitaal Platform van de Amsterdamse School met de naam Wendingen.

Rondleiding rondom en in het Museum Het Schip
Elk uur vertrekt er een rondleiding onder leiding van een gids, rondom en in het gebouw, waarbij andere delen van het museum bezocht worden: Via de golvende gevels en de bijzondere ornamenten kom je aan bij een nagebouwde 19e eeuwse krotwoning waar je meer hoort over 'het ondergeschoven kindje' en het orginele vergaderhuisje op de binnenplaats van het gebouw. Het vergaderhuisje is tijdelijk te bezichtigen en zal sluiten na heropening van het postkantoor en de museale arbeiderswoning. Beide worden momenteel gerestaureerd. Lees meer bij Activiteiten

 

 

De Amsterdamse School was een vernieuwende architectuurstroming vol met idealen over de maatschappij.

Architect Michel de Klerk was de grote inspirator van de vernieuwing in de architectuur

Het interieur van het Postkantoor is ontworpen door Michel de Klerk.

Museum Het Schip is in het bezit van een indrukwekkende collectie straatmeubilair die deels in de Museumtuin staat opgesteld.

De georganiseerde arbeidersbeweging stimuleerde de verbetering van de volkshuisvesting en de komst van de Woningwet.

 Het Schip ligt in de voormalige arbeiderswijk De Spaarndammerbuurt. 

Bekijk hier verschillende video's over Museum Het Schip en De Amsterdamse School.