Amsterdamse School Museum Het Schip is hét museum over de Amsterdamse School stijl. Het museum is gevestigd in een van de hoogtepunten van deze architectuurstijl, gebouw ‘Het Schip’ in de Spaarndammerbuurt.

Wij bieden verschillende programma’s voor het primair onderwijs waarbij kijken naar, ontdekken en vormgeven van architectuur centraal staan.

Architectenworkshop volkshuisvesting

Woningen moeten in Nederland voldoen aan bepaalde eisen. Dat is niet altijd zo geweest: lange tijd hebben mensen met weinig geld moeten leven in krotwoningen. Na de woningwet van 1901 gingen architecten aan de slag volgens de nieuwe regels. Ook in de toekomst blijft het nodig woningen te bouwen die voldoen aan steeds modernere eisen. Hoe pak je dat aan als architect?

Speurtocht door de vaste collectie

In het museum is een permanente tentoonstelling ingericht met de ontwikkeling, inspiratiebronnen en sociaalhistorische context van de Amsterdamse Schoolstijl. Aan de hand van een speurtocht worden de leerlingen door de tentoonstelling geleid.

Tekenworkshop

Een van de beste manieren om naar kunst te kijken is door het na te tekenen. De leerlingen bekijken de architectuur en vormgeving van de Amsterdamse Schoolstijl en maken hun eigen kunstwerk.

Wordt een baksteenarchitect

Klei is onlosmakelijk verbonden met de Amsterdamse school. De eerste ontwerpen werden door de architecten gemaakt van klei.
Het project is een weergave van het originele bouwproces: het vormen van stenen, de handmatige opbouw van de kenmerkende metselverbanden en het stoken van de klei.

Maak je eigen Amsterdamse Schooltegel

De architecten van de Amsterdamse School gebruikten tegels om van hun gebouwen ware kunstwerken te maken. Het oude schoolgebouw waar het museum in gevestigd is, bevat meerdere van deze tegels met dierenafbeeldingen. De leerlingen treden in de voetsporen van de anonieme tegelmakers van de Amsterdamse School.