Het Schip, Zaanstraat, ©Marcel Westhoff

Voortgezet onderwijs

Youth and Architecture

In het kader van de tentoonstelling Gaudí en de Amsterdamse School, heeft Museum Het Schip speciaal voor het voortgezet onderwijs inclusief het mbo het interactieve educatieprogramma 'Youth and Architecture' ontwikkeld. Door middel van fotografie onderzoeken leerlingen in deze workshop de overeenkomsten en verschillen tussen de architectuur van Gaudí en de Amsterdamse School. Lees meer.

Rondleiding of wandeling

Het is ook mogelijk om onder begeleiding van een ervaren rondleider of museumdocent rond het museum te wandelen. Je bezoekt de voormalige school waarin het museum gehuisvest is, het oude buurtpostkantoor en twee gereconstrueerde arbeiderswoningen. De eerste woning uit 1890 en de tweede uit 1921.

Hoofdthema's zijn:

  • Amsterdamse School als een uiting van expressionistische en modernistische kunst en architectuur;
  • Volkshuisvesting als een van de oplossingen van de woningschaarste en verkrotting in de binnenstad;
  • De Spaarndammerbuurt als voorbeeld van stedenbouw en stadsplanning uit het begin van de 20e eeuw.

De rondleiding wordt aangepast aan het niveau van de leerlingen en de wensen van de docent. Er is op verzoek een lesbrief beschikbaar.
De lessen van Museum Het Schip sluiten aan bij de kunstvakken, geschiedenis en aardrijkskunde. 

Bestemd voor:
vmbo, havo, vwo
Taal:
Nederlands of Engels
Duur:
45 minuten
Kosten:
€ 7,50 per leerling

Een langere rondleiding die meer is toegespitst op de Amsterdamse School als stroming in de bouw- en sierkunst óf juist op de volkshuisvesting is ook mogelijk. U loopt dan verder door de Spaarndammerbuurt en bekijkt ook gebouwen van andere architecten. De docent kan aangeven welke onderwerpen het belangrijkst zijn.

Bestemd voor:
vmbo, havo, vwo
Taal:
Nederlands of Engels
Duur:
90 minuten
Kosten:
€ 15,00 per leerling


Meer weten over ons lesprogramma of de inhoud met ons afstemmen? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Workshops Voortgezet onderwijs