Het Schip X Het Ketelhuis: de fantasievolle jaren '20

Op 25 oktober en 15 november organiseert Museum Het Schip in samenwerking met Het Ketelhuis een dagprogramma rondom de expressionistische jaren '20 in Duitsland. Ontdek het Duitsland van begin vorige eeuw en ontmoet het expressionisme in architectuur, kunst en film.

Bij Museum Het Schip bezoekt u de tentoonstelling Bruno Taut, de fantasie voorbij, over het leven en werk van deze fascinerende totaalkunstenaar. Ook is er de mogelijkheid deel te nemen aan een korte rondleiding. Na een lekkere lunch vervolgt u de dag bij Het Ketelhuis, met een prachtige klassieker uit de expressionistische Duitse cinema. 
Op 25 oktober wordt Der Golem getoond en op 15 november Metropolis. 

*Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen is het helaas niet mogelijk om een lunch in het museum te verzorgen. In plaats daarvan zullen er uitgebreide lunchpakketten uitgegeven worden. 

Programma:

Vanaf 11.00 uur
Bezoek Museum Het Schip, optioneel inclusief rondgang langs museale ruimtes
12.30 uur
Lunch
14.15 uur
Wandelen naar het Ketelhuis op eigen gelegenheid, bekijk route
14.45 uur
Introductie film door curator Nadia Abdelkaui
15.00 uur
Start film


25 oktober: Der Golem: wie er in die Welt kam

Praag in de 16e eeuw: Als Keizer Rudolf II de joodse bevolking uit de stad wil verdrijven, creëert rabbi Yehudah ben Bezalel Levai om zijn geloofsgenoten te beschermen de legendarische kleifiguur Golem. Door middel van zwarte magie blaast hij het wezen leven in. Wanneer het hulpje van de rabbi de golem echter voor eigen doeleinden inzet, ontketent hij een Frankensteinachtig monster.

Der Golem is samen met Das Kabinett des Dr. Caligari en Metropolis een van de grootste artistieke en commerciële successen van het Duitse stille-filmtijdperk. Het buitengewone picturale en decoratieve ontwerp, beïnvloed door de Jugendstil en het expressionisme, heeft tot op de dag van vandaag niets van zijn suggestieve impact verloren.

Regie: Paul Wegener en Carl Boese
Cast: Paul Wegener, Albert Steinrück, Lyda Salmonova, Ernst Deutsch, Otto Gebühr, Lothar Müthel
Muziek: Admir Shkurtaj
Jaar: 1920
Duur: 85 minuten

15 november: Metropolis

Een hoge, schitterende bovenstad waar de elite verblijft en een gigantische ondergrondse stad waar de arbeiders aan het werk zijn. Dat is het magistrale decor van Fritz Langs magnum opus. Vanuit de bovenstad heerst Fredersen over de onderstad. De arbeiders zijn zijn ‘handen’ totdat ze opgehitst door een duivelse robot in opstand komen. Dit dreigt de hele bovenstad te vernietigen. Kan Fredersens zoon – verliefd op de charismatische arbeidersleider Maria – als bemiddelaar tussen arbeid en kapitaal optreden en de stad redden?

Metropolis wordt ook wel de 'de moeder aller sciencefictionfilms'genoemd.

“Monumentaal meesterwerk, vol expressionistische, religieuze en sociaal-utopistische ideeën, fraai gestileerd geschoten tegen een achtergrond van buitensporig grote decors.” VPRO Cinema ★★★★★

Regie: Fritz Lang
Cast: Gustav Fröhlich, Brigitte Helm, Rudolf Klein-Rogge, Alfred Abel, Fritz Rasp, Theodor Loos, Erwin Biswanger, Heinrich George
Jaar: 1927
Duur: 150 minuten

Dit programma is mede mogelijk gemaakt met steun van het Goethe Instituut

 • Datum
  Tickets
  Beschikbaarheid
 • zondag 25 oktober 2020 11:00
  Nog 21 tickets beschikbaar
 • zondag 15 november 2020 11:00
  Nog 23 tickets beschikbaar


GI Logo horizontal green sRGB
Logo Het Ketelhuis LangUit WesterGas CMYK