Amsterdams Luceum, Valeriusplein, ©Marcel Westhoff

Diamanten van Zuid

Startlocatie: De Dageraad

Daarnaast bezoekt u ook aangrenzende buurten met bouwstijlen uit andere periodes. De architecten ontwierpen alles: van scholen tot badhuizen, bibliotheken, bruggen, lantaarns en straatmeubilair. U ziet de arbeiderspaleizen van woningcorporaties en de kunstwerken van beeldhouwers als Hildo Krop, John Rädecker en Jan Trapman. Onder begeleidng van een deskundige gids komt u ook langs lage Nederlandse polderhuisjes, een in Art Nouveaustijl gebouwde Diamantfabriek van architect Gerrit van Arkel, een classicistisch raadhuis van de vroegere gemeente Nieuwer Amstel en het hoogtepunt van het Nieuwe Bouwen: de Theosofische tempel van de architecten Johannes Brinkman  en Leendert Van der Vlugt.

In deze rondleiding ziet u ook recente moderne architectuur en zelfs nog enkele gebouwen van architect Berlage zelf, zoals een coöperatiegebouw en woningen voor de Algemene Woningbouw Vereniging (AWV). De tocht eindigt bij het Coöperatiehof van architect Piet Kramer en het hoogtepunt van Plan Zuid: het door Piet Kramer en Michel de Klerk samen ontworpen Dageraadcomplex. Het is een rondleiding vol verrassingen met veel grote, maar ook kleine diamanten aan kunstwerken, torens en hoogtepunten van de Nederlandse architectuur. Amsterdam Zuid als een waar openluchtmuseum.

Er staat momenteel geen wandeling gepland. Houd deze pagina in de gaten voor nieuwe data.
Deze wandeling is tevens te boeken voor groepen. Neem hiervoor contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 020-68 68 595