Daken Dageraad, Burg. Tellegenstraat, ©Marcel Westhoff

De Dageraad

Achter de golvende gevel van het beroemde volkswoningbouwcomplex De Dageraad, vindt u informatie over de kunst en architectuur van de Amsterdamse School.
Begin vorige eeuw ontwierp H.P. Berlage het inmiddels beroemde Plan Zuid. Hij introduceerde daarmee een nieuwe wijze van stadsplanning, waarin ruimte was voor brede straten, sfeervolle pleinen en groene plantsoenen. De kenmerkende architectuur van de vele Amsterdamse School-kunstenaars siert er nog altijd het stratenplan. De expressionistische gevels en prachtige ornamenten zijn in de hele buurt herkenbaar.

Woningbouwcomplex De Dageraad is de Amsterdamse School in zijn puurste vorm. Architecten Michel de Klerk en Piet Kramer kregen de opdracht om alle facetten van het straatbeeld te ontwerpen. Behalve de straatgevels ontwierpen zij ook de achtergevels en woningplattegronden. Dit leidde tot een vorm van totaalkunst waarin schoonheid centraal stond.

In het bezoekerscentrum vindt u naast informatie over Plan Zuid alles over de geschiedenis van dit expressionistische wooncomplex en zijn architecten. De documentaire Wonen in Schoonheid nemen u mee langs de hoogtepunten van een bewogen tijdperk.   

Openingstijden en prijzen De Dageraad

Ieder uur vertrekt er een rondleiding langs de gevels, pleintjes en ruime straten rondom De Dageraad. Deze geeft een prachtig beeld van de periode rond 1920.

 • Datum
  Tickets
  Beschikbaarheid
 • Doorlopend
  Onbeperkt

Het bezoekerscentrum is ook het startpunt/eindpunt van vele themawandelingen en fietstochten. 

Gerelateerde activiteiten:

 • Fietstocht | Hildo Krop

  6 x tussen juni en september 2020

  Hildo Krop was de stadsbeeldhouwer van Amsterdam. Overal in de stad vinden we beeldhouwwerk van hem terug: op de gebouwen van de Amsterdamse school maar ook als detaillering van veel bruggen.

 • Tentoonstelling | De kracht van het ambacht

  De kracht van het ambacht  - 100 jaar vakmanschap in de Pijp. Van 19 december tot en met 21 juni 2020 toont bezoekerscentrum De Dageraad de rijke geschiedenis van een van de levendigste wijken van Amsterdam.

 • Wandeling | Diamanten van Zuid

  Het Amsterdamse Plan Zuid van Berlage is een waar kunst- en architectuurpareltje. Wandel mee langs de vele Amsterdamse School-panden in deze bijzondere buurt.