Daken Dageraad, Burg. Tellegenstraat, ©Marcel Westhoff

De Dageraad

Achter de golvende gevel in het beroemde volkswoningbouwcomplex De Dageraad, vind je informatie over kunst- en architectuur van de Amsterdamse School in Plan Zuid van Berlage. De architecten van dit beroemde complex zijn Michel de Klerk en Piet Kramer. In Plan Zuid is de Amsterdamse School ruim vertegenwoordigd. De expressionistische gevels en mooie ornamenten zijn door de hele buurt herkenbaar. Een rondleiding langs de pleintjes en ruime straten geeft een prachtig beeld van de periode rond 1920.

Bij het ontwerpen van het Dageraadcomplex kregen De Klerk en Kramer opdracht om alle facetten van het straatbeeld te ontwerpen. Behalve de straatgevels ontwierpen zij ook de achtergevels en woningplattegronden. Dit zou bij latere opdrachten veranderen. Er werd een scheiding gemaakt tussen het ontwerp van de straatgevel, waarvoor een architect werd ingehuurd, en het ontwerp van de daarachter gelegen woningen dat door een aannemer werd verzorgd. Deze scheiding zorgde ervoor dat de latere bouw in Amsterdamse School stijl schertsend met 'schortjesarchitectuur' werd aangeduid.

In het bezoekerscentrum vindt u informatie over Plan Zuid.
Daarnaast vindt u er specifieke informatie over woningbouwcomplex De Dageraad in de vorm van de tentoonstelling 100 jaar Dageraad en de documentaire Wonen in Schoonheid. In de documentaire wordt u meegenomen door de geschiedenis van het sociale woningbouwcomplex De Dageraad.

Openingstijden en prijzen De Dageraad

Het bezoekerscentrum is tevens het startpunt/eindpunt van vele wandelingen en fietstochten. Voor 2019 staat een aantal lezingen op het programma. Nadere informatie hierover volgt.