Museum De Dageraad

Banner museum de dageraad marcel westhoff

De Amsterdamse School is een kunst- en architectuurstroming die, ondanks de naam, overal in Nederland voorkomt. Het is een stroming die nauw verweven is met de opkomst van goede volkshuisvesting door woningbouwcorporaties.

Achter de golvende gevel van Amsterdamse School Museum De Dageraad, onderdeel van Museum Het Schip, vindt u informatie over de kunst en architectuur van de Amsterdamse School. Het museum voert nog altijd de naam die het gebouw oorspronkelijk meekreeg. Deze locatie richt zich specifiek op het beroemde Plan Zuid, dat begin vorige eeuw ontworpen is door architect H.P. Berlage. 

Met dit ontwerp introduceerde Berlage een nieuwe wijze van stadsplanning, waarin ruimte was voor brede straten, sfeervolle pleinen en groene plantsoenen. De kenmerkende architectuur van de vele Amsterdamse School-kunstenaars siert er nog altijd het stratenplan. De expressionistische gevels en prachtige ornamenten zijn in de hele buurt herkenbaar.

Totaalkunstwerk in Plan Zuid

Woningbouwcomplex De Dageraad is de Amsterdamse School in zijn puurste vorm. Architecten Michel de Klerk en Piet Kramer kregen de opdracht om alle facetten van het straatbeeld te ontwerpen. Behalve de straatgevels ontwierpen zij ook de achtergevels en woningplattegronden. Dit leidde tot een vorm van totaalkunst waarin schoonheid centraal stond.

In het museum vindt u naast informatie over Plan Zuid alles over de geschiedenis van dit expressionistische wooncomplex en zijn architecten.

Nu te zien

newsletter icon    

De bewogen geschiedenis van uitgeverij 'De Telg' 

Van 15 december 2022 tot en met 31 juli 2023 is in Amsterdamse School Museum De Dageraad een nieuwe tentoonstelling te zien over de daar vroeger gevestigde uitgeverij ‘De Telg’.Praktische informatie: adres, openingstijden, prijzen en tickets

Museum De Dageraad
Burgemeester Tellegenstraat 128
1073 KG AmsterdamOp de onderstaande pagina vindt u de openingstijden, prijzen en tickets van Museum De Dageraad.

Activiteiten

Bij ieder entreeticket zit een rondleiding om het gebouw inbegrepen. Daarnaast is Museum De Dageraad het vertrekpunt voor vele wandelingen en fietstochten in de buurt, waaronder:

newsletter icon    

Wandeling Diamanten van Zuid 

Het Amsterdamse Plan Zuid van Berlage is een waar kunst- en architectuurpareltje. Wandel mee langs de vele Amsterdamse School-panden in deze bijzondere buurt. 

newsletter icon    

Wandeling Architecten van Zuid

Maak kennis met de verschillende Amsterdamse School-architecten van Plan Zuid. Tijdens deze uitgebreide themawandeling vertelt een van onze gidsen u alles over dit schitterende stadsdeel.

Zelf een datum prikken, een activiteit uitkiezen of een privé- of groepsreservering maken?

Er is nog veel meer te doen in en rondom Amsterdamse School Museum De Dageraad. Bekijk hieronder het volledige aanbod. Zelf een reservering maken? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

 newsletter icon    

Wilt u meer weten over de Amsterdamse School, de tentoonstellingen en het daarbij horende programma? Door u aan te melden voor de nieuwsbrief ontvangt u alle nieuwtjes, acties en activiteiten in uw mailbox.