Daken Dageraad, Burg. Tellegenstraat, ©Marcel Westhoff

De Dageraad

Achter de golvende gevel van het beroemde volkswoningbouwcomplex De Dageraad, vindt u informatie over de kunst en architectuur van de Amsterdamse School.
Begin vorige eeuw ontwierp H.P. Berlage het inmiddels beroemde Plan Zuid. Hij introduceerde daarmee een nieuwe wijze van stadsplanning, waarin ruimte was voor brede straten, sfeervolle pleinen en groene plantsoenen. De kenmerkende architectuur van de vele Amsterdamse School-kunstenaars siert er nog altijd het stratenplan. De expressionistische gevels en prachtige ornamenten zijn in de hele buurt herkenbaar.

Woningbouwcomplex De Dageraad is de Amsterdamse School in zijn puurste vorm. Architecten Michel de Klerk en Piet Kramer kregen de opdracht om alle facetten van het straatbeeld te ontwerpen. Behalve de straatgevels ontwierpen zij ook de achtergevels en woningplattegronden. Dit leidde tot een vorm van totaalkunst waarin schoonheid centraal stond.

In het bezoekerscentrum vindt u naast informatie over Plan Zuid alles over de geschiedenis van dit expressionistische wooncomplex en zijn architecten. De documentaire Wonen in Schoonheid nemen u mee langs de hoogtepunten van een bewogen tijdperk.   

Openingstijden en prijzen De Dageraad

Ieder uur vertrekt er een rondleiding langs de gevels, pleintjes en ruime straten rondom De Dageraad. Deze geeft een prachtig beeld van de periode rond 1920.

Het bezoekerscentrum is ook het startpunt/eindpunt van vele themawandelingen en fietstochten.

 • Datum
  Tickets
  Beschikbaarheid
 • Doorlopend
  Onbeperkt

Voor 2019 staat een aantal lezingen op het programma:

Gerelateerde activiteiten:

 • De Pijp, bakermat van ambachtelijk design

  In samenwerking met SALON/CRAFT en Vereniging Ambachten MADE IN DE PIJP, organiseert Museum Het Schip in het najaar van 2019 een uitgebreid programma dat de schoonheid van het ambacht, vroeger en nu, onder de aandacht brengt.