Fré Cohen

Expositie Fré Cohen

Van 2-11-2021 t/m 04-09-2022 presenteert Museum Het Schip een tentoonstelling over de Nederlandse kunstenares en grafica Fré Cohen (1903-1943).

Fré Cohen was een succesvolle en beeldbepalende vrouw in de mannenwereld van het grafisch ontwerp. Zij is van groot belang geweest voor de Amsterdamse School. In haar werk worden zowel de vormtaal als de idealen van de Amsterdamse School duidelijk verwoord.

Stadswapen650

Zij ontwierp grafisch drukwerk voor de gemeente Amsterdam, voor de socialistische beweging, zoals de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP), de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC), vakbonden en coöperaties.

Haar joodse afkomst sluit aan bij het verhaal van de Amsterdamse School, die een belangrijke basis had in het joodse proletariaat, waaronder de diamantbewerkersbeweging. Haar - tragische - verhaal met haar dood in de Tweede Wereldoorlog is voor een belangrijk deel het verhaal van Amsterdam en de Amsterdamse School.

De ANDB300h
Hoogty300h

Een aantal jaren geleden heeft Museum Het Schip een succesvolle expositie georganiseerd over boekbanden van de Amsterdamse School, waarin het werk van Fré Cohen een klein onderdeel vormde. Daarnaast is grafisch werk van Fré Cohen opgenomen in de vaste expositie van Museum Het Schip. Haar werk is echter dusdanig interessant dat het een overzichtsexpositie verdient, waarin alle facetten van haar werk aan bod komen. In de expositie die wordt voorbereid, is aandacht voor haar sociale idealen, haar feministische opvattingen en joodse inspiratie.

MargotVos300h
Phpenix300h

Het werk van Fré Cohen is zeer gevarieerd. Zij maakte linosnedes in de vorm van ex-librissen en boekbanden, maar ook tekeningen, aquarellen, affiches, penningen en zelfs vlaggen. Museum het Schip beschikt over een beperkte eigen collectie. Voor de expositie wordt samengewerkt met particuliere collectioneurs en met andere musea, het Amsterdamse Stadsarchief en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).

Gerelateerde activiteiten:

Met dank aan onze sponsoren

PBCF Logo Tagline oranje RGB
Jaap Harten Fonds

 

Fonds 21Logo klein
diapositief logo plus pay off

 

logo ga