Boek De Dageraad, ©Museum Het Schip

Boek: De Dageraad

Het boek De Dageraad beschrijft de bijzondere geschiedenis van het Dageraadcomplex in Amsterdam Zuid. Met veel unieke foto’s wordt een beeld geschetst van zowel de wereldberoemde architectuur als de arbeidersbeweging die dit arbeiderspaleis mogelijk hebben gemaakt. De tekst is van Alice Roegholt en Ton Heijdra, in samenwerking met Alphonsine Rädecker, kleindochter van John Rädecker, de beeldhouwer die grote bekendheid kreeg met het ontwerp van de beelden voor het Nationaal Monument op de Dam. Bas de Graaf en Wileen van Sambeek zorgden voor een speciale vormgeving die past bij het ontwerp van het gebouw. Het voorwoord is nog geschreven door burgemeester Eberhard van der Laan. Het boek telt 210 bladzijdes en heeft zowel een Nederlandse als een Engelse uitgave.

Het boek

De Dageraad is een wereldberoemd woningbouwcomplex dat ligt in Plan Zuid van Berlage. Het is ontworpen door de architecten Michel de Klerk en Piet Kramer in de stijl van de Amsterdamse School.

Het initiatief tot de bouw kwam van een arbeiderscoöperatie die winkeltjes exploiteerde en goede huisvesting voor de arbeiders wilde verzorgen. Hierbij waren belangrijke Nederlandse politici betrokken, waaronder de Amsterdamse wethouder Floor Wibaut die nog altijd in het complex wordt geëerd. In 2001 is het gebouw door AEDES, de Nederlandse koepel van woningcorporaties, uitgeroepen tot het mooiste volkswoningbouwcomplex van Nederland.

Dit boek beschrijft de bijzondere architectuur van De Dageraad en de idealen die er mee verbonden waren. Het boek wordt uitgegeven door Museum Het Schip en het aan het museum verbonden bezoekerscentrum van De Dageraad (nu Museum De Dageraad).

Het boek is te verkrijgen in de boekhandel, én natuurlijk bij Museum Het Schip en Museum De Dageraad. De prijs is € 20,00. 
Het boek is tevens te bestellen in onze webshop.

ISBN/EAN De Dageraad:  978-90-814397-8-7 / ISBN/EAN The Dageraad: 978-90-814397-9-4

Aantal pagina's: 210