Het Schip, portiek Hembrugstraat, ©Léontine van Geffen-Lamers

Maatschappelijke verantwoording

Mvo

De groei en aandacht voor milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) is een belangrijke ontwikkeling voor musea. Museumbezoekers verwachten van musea een hoge standaard op dit gebied. Als openbare, internationale en educatieve instelling is dit een grote verantwoordelijkheid voor het Amsterdamse School Museum Het Schip (Het Schip). Het Schip is dan ook actief bezig met maatschappelijk verantwoord (ofwel: duurzaam) ondernemen. In het strategisch plan heeft duurzaamheid een belangrijke plek gekregen, evenals in het facilitair beleid.

Ambitie

Museum Het Schip heeft de ambitie als museum zo duurzaam mogelijk te zijn. Deze ambitie wordt ondersteund uit de duurzame prestaties die voortkomen uit de huisvesting en de bedrijfsvoering. De prestaties worden zichtbaar gemaakt en gecommuniceerd naar de stakeholders.

Het MVO-beleid van Museum Het Schip is gebaseerd op drie pijlers:

People: respect voor mens en omgeving
Planet: duurzaamheid en minimale milieubelasting
Profit: verantwoordelijk omgaan met continuïteit

People

Buurt

Wij zijn ons bewust van onze speciale plek in de buurt. Wij bieden daarom bijvoorbeeld vergaderruimte tegen gereduceerd tarief aan stichtingen en verenigingen uit de buurt van het museum. Ook organiseren wij met regelmaat buurtgerichte activiteiten, waarbij wij mensen via social media en/of flyers uitnodigen, om zo de sociale cohesie te bevorderen.

Schippers

Museum Het Schip biedt aan studenten een werkplek en/of stage aan. Zij gaan aan het werk als 'Schippers'. Schippers kunnen zich bij ons bekwamen in de verschillende facetten van het werken bij een museum, om uiteindelijk door te stromen naar andere organisaties of bedrijven. We hebben regelmatig werk voor gidsen en voor mensen die in de lunchroom willen werken. Voor specifieke stages kun je een aanvraag indienen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vrijwilligers

Amsterdamse School Museum Het Schip heeft een groep enthousiaste vrijwilligers die dagelijks bijdragen aan de beleving van onze bezoekers. Ben je vriendelijk, sta je open voor je omgeving en vind je het leuk om bezoekers een warm welkom in het museum te geven? Meld je dan aan via de Vrijwilligers Centrale Amsterdam, of reageer op een van onze vrijwilligersvacatures.

Planet

Lunchroom

In onze lunchroom gebruiken wij eerlijke ingrediënten en zo veel mogelijk biologische producten. We verkopen koffie van Puro; een gedeelte van de opbrengst komt ten goede aan het regenwoud.

Schoonmaak

Alle vertrekken in ons gebouw laten we reinigen met milieuvriendelijke producten.

Profit

Gebouw

Amsterdamse School Museum Het Schip is een rijksmonument en werd door Eigen Haard in 2017 gerenoveerd. Hierna is de bouwkundige staat structureel hersteld en zijn de energieprestaties sterk verbeterd, van een G- naar een A-label.