Collectie Museum Het Schip, Gemeente Elektriciteit huisje, ©Museum Het Schip

Collectie straatmeubilair

Urinoirs, postbussen, lantaarnpalen en afvalbakken kennen stuk voor stuk een bewogen stijlgeschiedenis. Een belangrijk keerpunt in deze geschiedenis wordt gevormd door de inbreng van de architecten en kunstenaars van de Amsterdamse School. Halverwege de jaren tien van de vorige eeuw traden de vormgevers van de Amsterdamse School voor het voetlicht en sleepten belangrijke opdrachten in de wacht. De gemeente Amsterdam had een verzorgd straatbeeld hoog in het vaandel.

Kenmerkend voor de Amsterdamse School was dan ook het totaalbeeld van de stad. Aan de onderlinge samenhang tussen openbare ruimte, architectuur en andere objecten werd zorgvuldig aandacht besteed. Naast publieke gebouwen zoals scholen, badhuizen en gemeentekantoren, werd tevens het straatmeubilair gedetailleerd vormgegeven.

In de Spaarndammerbuurt staat een breed scala aan schitterende objecten van de hand van de vormgevers van de Amsterdamse School. De tentoonstelling op het schoolplein van Museum Het Schip verhaalt over de opkomst van het Amsterdamse School straatmeubilair, de ontwerpers en opdrachtgevers.

De tuin is ingericht door Piet Koster van Stadsdeel Westerpark. De expositie is samengesteld door Isabel van Lent.