Het Schip, Ambachtenzaal, ©Léontine Geffen-Lamers

Amsterdamse School, verbeelde idealen

De eigentijdse, interactieve opstelling staat garant voor een verrassend en inspirerend bezoek voor volwassenen en kinderen. Zo maakt u als bezoeker gebruik van film en confrontatiespiegels, soundscapes en multitouchtafels. Op levendige wijze ervaart u hoe het is omringd te worden met het vakmanschap, de inspiratie en de fantasierijke pracht van de Amsterdamse School.


De tentoonstelling laat u zien hoe breed geschakeerd de Amsterdamse School is. Architecten, kunstenaars, volkshuisvesters, bevlogen bestuurders en goed opgeleide ambachtslieden verbeeldden de idealen ieder op eigen wijze. Hieruit zijn arbeiderspaleizen als Het Schip, de Dageraad en het Scheepvaarthuis voortgekomen. In heel Nederland zijn Amsterdamse School-gebouwen te bewonderen

De Amsterdamse School is een kunst- en architectuurstroming vol romantiek, fantasie en maatschappelijke idealen. Schoonheid en kunst waren niet alleen aan de elite voorbehouden, maar stonden ten dienste van de hele samenleving. In de tentoonstelling maakt u kennis met de rijkdom van de Amsterdamse School: de gebouwen, de kunst, de verheffing van de arbeider en vooral de samenhang ertussen. De Amsterdamse School had als beweging haar hoogtepunt in het begin van de twintigste eeuw maar inspireert nog tot op de dag van vandaag.

De tentoonstelling is samengesteld uit de collectie van Museum Het Schip, waaronder een slaapkamerameublement van architect Piet Kramer en een originele lamp, schilderij en kast van Michel de Klerk. Ook kunt u veel werk van de beeldhouwer Hildo Krop bewonderen. Er staat een gehele woonkamer van Michel de Klerk die hij voor ´t Woonhuys heeft ontworpen, afkomstig uit het Centraal Museum in Utrecht en het Amsterdam Museum. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft diverse Amsterdamse School-lampen en kunstvoorwerpen voor de expositie in langdurig bruikleen gegeven. De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door diverse fondsen en sponsors.

Museum Het Schip toont u de schoonheid van de Amsterdamse School in volle glorie.



Colofon:

Vormgeving:
Designwolf
Uitgevoering:
Brandwacht & Meijer
Hardware en verlichting:
Rapenburg Plaza
Grafisch ontwerp:
Marjolein Triesscheijn
Audio- en videoproducties:
Captain Video
Multimedia:
Sylvain Vriens
Projectleiding:
Heske Dam
Curator:
Barend Blom
Conservator:
Eliza Perez
Ondersteuning:
Nikki Manger, Marjon van Wier, Joao Vitalis


In het gebouw is een lift aanwezig.