Over het museum

De Amsterdamse School

De Amsterdamse School is een kunst- en architectuurbeweging vol romantiek, fantasie en maatschappelijke idealen. De beweging ontstond begin vorige eeuw uit een collectief gevoelde noodzaak zich los te willen maken uit de anonimiteit van de massa. De centrale focus, van de snel verzakelijkte en geïndustrialiseerde maatschappij, wilden de architecten en kunstenaars weer terug bij de mens leggen.

Meer Amsterdamse School

Bezoekerscentrum De Dageraad (open op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag) en het Scheepvaarthuis  - zie voor bezoek onder Activiteiten - zijn ook belangrijke hoogtepunten van de Amsterdamse School en te bezoeken via Museum Het Schip. Platvorm Wendingen is het interactieve digitale Platvorm van Museum Het Schip. Hier kan iedereen aan meedoen door het plaatsen van Amsterdamse School-panden, voorwerpen, vragen en discussies. 

Rondleiding rondom en in het Museum Het Schip

Elk uur vertrekt er een rondleiding onder leiding van een gids, rondom en in het gebouw, waarbij andere delen van het museum bezocht worden. Via de golvende gevels en de bijzondere ornamenten kom je aan bij een nagebouwde 19e eeuwse krotwoning waar je meer hoort over het leven in krotten en sloppen voordat de Woningwet in 1901 werd aangenomen. Lees meer bij Activiteiten.