Een lang gekoesterde wens is in vervulling gegaan. Museum Het Schip heeft er 1200 vierkante meter bij. Hier is een  nieuw museum over de Amsterdamse School . Er valt een grote expositie over de Amsterdamse School te bewonderen, met als titel AMSTERDAMSE SCHOOL, VERBEELDE IDEALEN. De eigentijdse, interactieve opstelling staat garant voor een verrassend en inspirerend bezoek voor volwassenen en kinderen. Zo wordt er gebruik gemaakt van film en confrontatiespiegels, soundscapes en multitouchtafels. Op levendige wijze ervaren bezoekers hoe het is omringd te worden met het vakmanschap, de inspiratie en de fantasierijke pracht van de Amsterdamse School.

De tentoonstelling laat zien hoe breed geschakeerd de Amsterdamse School was. Architecten, kunstenaars, volkshuisvesters, bevlogen bestuurders en goed opgeleide ambachtslieden verbeeldden de idealen ieder op eigen wijze. Hieruit zijn arbeiderspaleizen als Het Schip, de Dageraad en het Scheepvaarthuis voortgekomen. In heel Nederland zijn Amsterdamse Schoolgebouwen te bewonderen

De Amsterdamse School is een kunst- en architectuurstroming vol romantiek, fantasie en maatschappelijke idealen. Schoonheid en kunst waren niet alleen voor de elite voorbehouden, maar stonden de hele samenleving ten dienste. In de tentoonstelling maakt men kennis met de rijkdom van de Amsterdamse School: de gebouwen, de kunst, de verheffing van de arbeider en vooral de samenhang ertussen. De Amsterdamse School had als beweging haar hoogtepunt in het begin van de twintigste eeuw maar inspireert nog tot op de dag van vandaag.

De tentoonstelling werd samengesteld met collectie van Museum het Schip, waaronder een slaapkamerameublement van architect Piet Kramer en een lamp, schilderij en kast van Michel de Klerk. Ook is er veel werk van de beeldhouwer Hildo Krop. Van het Centraal Museum in Utrecht  en het Amsterdam Museum komt een gehele woonkamer van Michel de Klerk die hij voor ´t Woonhuys heeft ontworpen. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft diverse Amsterdamse School lampen en Amsterdamse School kunstvoorwerpen voor de expositie in langdurig bruikleen gegeven. De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door diverse fondsen en sponsors: Lees meer....

Museum Het Schip laat de schoonheid van de Amsterdamse School  in volle glorie zien. De expositie is vormgegeven door Designwolf en uitgevoerd door Brandwacht & Meijer. Hardware en verlichting: Rapenburg Plaza. Grafisch ontwerp: Marjolein Triesscheijn. Audio- en videoproducties: Captain Video. Multimedia: Sylvain Vriens. Projectleiding: Heske Dam. Curator: Barend Blom. Conservator: Eliza Perez.. Ondersteuning: Nikki Manger, Marjon van Wier, Joao Vitalis.