Daken Dageraad, Burg. Tellegenstraat, ©Marcel Westhoff

De Dageraad

Achter de golvende gevel van het beroemde volkswoningbouwcomplex De Dageraad, vindt u informatie over de kunst en architectuur van de Amsterdamse School.
Begin vorige eeuw ontwierp H.P. Berlage het inmiddels beroemde Plan Zuid. Hij introduceerde daarmee een nieuwe wijze van stadsplanning, waarin ruimte was voor brede straten, sfeervolle pleinen en groene plantsoenen. De kenmerkende architectuur van de vele Amsterdamse School-kunstenaars siert er nog altijd het stratenplan. De expressionistische gevels en prachtige ornamenten zijn in de hele buurt herkenbaar.

Woningbouwcomplex De Dageraad is de Amsterdamse School in zijn puurste vorm. Architecten Michel de Klerk en Piet Kramer kregen de opdracht om alle facetten van het straatbeeld te ontwerpen. Behalve de straatgevels ontwierpen zij ook de achtergevels en woningplattegronden. Dit leidde tot een vorm van totaalkunst waarin schoonheid centraal stond.

In het bezoekerscentrum vindt u naast informatie over Plan Zuid alles over de geschiedenis van dit expressionistische wooncomplex en zijn architecten. De documentaire Wonen in Schoonheid nemen u mee langs de hoogtepunten van een bewogen tijdperk.   

Openingstijden en prijzen De Dageraad

Ieder uur vertrekt er een rondleiding langs de gevels, pleintjes en ruime straten rondom De Dageraad. Deze geeft een prachtig beeld van de periode rond 1920.

 • Datum
  Tickets
  Beschikbaarheid
 • Doorlopend
  Onbeperkt

Het bezoekerscentrum is ook het startpunt/eindpunt van vele themawandelingen en fietstochten. 

Gerelateerde activiteiten:

 • Diamanten van Zuid

  Het Amsterdamse Plan Zuid van Berlage is een waar kunst- en architectuurpareltje. Wandel mee langs de vele Amsterdamse School-panden in deze bijzondere buurt.

 • Fiets de wereld van Berlage in

  Altijd al eens de verborgen plekjes en details van Berlages wereldberoemde Plan Zuid willen bewonderen? Fiets dan mee met een van onze gidsen.

 • Fiets mee langs de kunst van Piet Kramer

  Piet Kramer was één van de belangrijkste architecten van de Amsterdamse School. Hij stond bekend als een vitale en eigenzinnige kunstenaar met een ongeremde scheppingsdrang.

 • Ontdek Plan Zuid

  Plan Zuid van Berlage is wereldberoemd geworden vanwege zijn bijzondere stratenplan en veelzijdige woningbouw.