Daken Dageraad, Burg. Tellegenstraat, ©Marcel Westhoff

De Dageraad

De Dageraad

Achter de golvende gevel van Amsterdamse School Museum De Dageraad vindt u informatie over de kunst en architectuur van de Amsterdamse School. Het museum voert nog altijd de naam die het gebouw oorspronkelijk meekreeg.

Begin vorige eeuw ontwierp H.P. Berlage het inmiddels beroemde Plan Zuid. Hij introduceerde daarmee een nieuwe wijze van stadsplanning, waarin ruimte was voor brede straten, sfeervolle pleinen en groene plantsoenen. De kenmerkende architectuur van de vele Amsterdamse School-kunstenaars siert er nog altijd het stratenplan. De expressionistische gevels en prachtige ornamenten zijn in de hele buurt herkenbaar.

Woningbouwcomplex De Dageraad is de Amsterdamse School in zijn puurste vorm. Architecten Michel de Klerk en Piet Kramer kregen de opdracht om alle facetten van het straatbeeld te ontwerpen. Behalve de straatgevels ontwierpen zij ook de achtergevels en woningplattegronden. Dit leidde tot een vorm van totaalkunst waarin schoonheid centraal stond.

In het museum vindt u naast informatie over Plan Zuid alles over de geschiedenis van dit expressionistische wooncomplex en zijn architecten.

Museum De Dageraad is het vertrekpunt voor vele wandelingen en fietstochten in de buurt. 
Alle activiteiten vindt u hier.

Bij uw entreeticket zit zowel een rondleiding door als om het gebouw inbegrepen.
Openingstijden, prijzen en tickets Museum De Dageraad