Ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van De Dageraad is door Museum het Schip het boek ‘De Dageraad’ gepubliceerd.

Dit jaar vieren we 100 Jaar De Dageraad. In het Bezoekerscentrum is voor iedereen een expositie over de geschiedenis te bezichtigen.

Bezoekerscentrum De Dageraad

Open: do t/m zo

Tijd: 11.00 - 17.00

Locatie: Burgemeester Tellegenstraat 128, Amsterdam

Prijs rondleiding op het hele uur: 7,50. (12,13,14,15u)

Laat je verrassen door de expressionistische architectuur van De Dageraad, een dependance van Museum Het Schip in Amsterdam Zuid. Met film (€ 2.50), een expositie en rondeidingen.

 De documentaire " Wonen in Schoonheid”over de geschiedenis van het sociale woningbouwcomplex 'De Dageraad', is te zien en te koop bij Bezoekerscentrum De Dageraad 

Een boeiende tocht buiten de grachtengordel die langs toonaangevende plekken van de volkshuisvesting en de Amsterdamse School voert en veel inzicht geeft in de ideëenwereld van de Amsterdamse stadsuitbreiding en verschillende architecten en sierkunstenaars. Geniet van de Amsterdamse School vanaf het water!

Fiets mee met een gids langs de verborgen plekjes in Amsterdam Zuid die zo kenmerkend zijn voor het Plan Zuid van Berlage. Hier hebben Amsterdamse School kunstenaars hun sporen achtergelaten op bruggen en openbare gebouwen. Laat uw ogen openen voor de schoonheid van de stad!

Fiets mee langs de beelden van Hildo Krop in Amsterdam-Zuid! Hildo Krop was de stadsbeeldhouwer van Amsterdam. Overal in de stad vinden we beeldhouwwerk van hem terug: op de gebouwen van de Amsterdamse school maar ook als detaillering van veel bruggen. Met een gids fietst u langs zijn mooiste werken. 

Architecten van de Amsterdamse School verzameld in één wandeling: Piet Kramer, Wijdeveld, Michel de Klerk, Margaret Staal Kropholler, J.F. Staal, Van Epen. Kruyswijk, Zietsma, Marnette, enzovoorts. Wandel met een deskundige gids door Plan Zuid en bekijk de gebouwen met nieuwe ogen!

Deze boeiende wandeling van 1,5 uur, onder leiding van een deskundige gids, neemt u mee langs gebouwen van belangrijke architecten van de Amsterdamse School. U hoort het verhaal van de ontwikkeling van de volkswoningbouw in Amsterdam Zuid. De wandeling start op het Roelof Hartplein bij de openbare bibliotheek, de poort tot Plan Zuid van Berlage, en eindigt bij bezoekerscentrum de Dageraad. 

Hoe spannend is het om de architectuur van de Amsterdamse School te zien in het donker? Beleef het in De Dagraad, Burgemeester Tellegenstraat 128, Amsterdam, op 16 december vanaf 17.00 uur.