Educatie: metsel de Amsterdamse School

Klei is onlosmakelijk verbonden met de Amsterdamse School. De eerste ontwerpen werden door de architecten gemaakt van klei.
Het project is een weergave van het originele bouwproces: het vormen van stenen, de handmatige opbouw van de kenmerkende metselverbanden en het stoken van de klei.

Voor wie:

Groep                    5 t/m 8
Periode                  hele jaar
Duur                      2,5 uur inclusief pauze
Begeleiders           minimaal 1 begeleider per 15 leerlingen
Kosten                   € 2,75 per leerling (excl. entree à €5,-*)

Doelen:

  • Kennismaking met het maken van stenen van klei en de opbouw van de kenmerkende metselverbanden;
  • Kennismaking met ambacht, kunst en techniek.

Bij aankomst wordt de klas verdeeld in twee groepen met elk een eigen museumdocent. De ene helft van de klas begint met het metselen en de andere helft met de rondleiding. Na een korte pauze wisselen de groepen.
De rondleiding bestaat uit een rondje om het gebouw van Museum Het Schip. Hierbij wordt de specifieke architectuur van de Amsterdamse School-stijl bekeken en besproken. Tijdens de wandeling brengen we een bezoek aan een nagebouwd krot uit de 19e eeuw. Ook een arbeiderswoning uit 1921 en het interieur van het postkantoor in het gebouw worden bezocht.

Na de rondleiding gaan de leerlingen aan de slag met het maken van metselstenen van klei. Daarmee maken zij eenvoudige bouwwerken met als basis de kenmerkende metselverbanden en vormen die zo uniek en speels en beeldbepalend zijn voor de Amsterdamse School.

Voor reserveren Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gratis vervoer nodig? Amsterdamse School Museum Het Schip is aangesloten op de cultuurbus.Klik hier.

* Voor speciale groepstarieven, neem Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op.