Educatie: maak een Amsterdamse School-tegel

De architecten van de Amsterdamse School gebruikten tegels om van hun gebouwen ware kunstwerken te maken. Het oude schoolgebouw waar het museum in gevestigd is, bevat meerdere van deze tegels met dierenafbeeldingen. De leerlingen treden in de voetsporen van de anonieme tegelmakers van de Amsterdamse School.

Voor wie:

Groep                    5 t/m 8
Periode                  hele jaar
Duur                      2 uur inclusief pauze
Begeleiders           minimaal 1 begeleider per 15 leerlingen
Kosten                   €2,75 per leerling (excl. entree à € 5,-*)

Doelen:

  • Leerlingen kunnen de Amsterdamse School-stijl herkennen en omschrijven.
  • Leerlingen kunnen uitleggen hoe de leefomstandigheden van de Amsterdamse bevolking mede dankzij de Amsterdamse School is veranderd.
  • Leerlingen kunnen een tegel van klei ontwerpen en maken in de stijl van de Amsterdamse School.

Bij aankomst wordt de klas verdeeld in twee groepen met elk een eigen museumdocent. De ene helft van de klas begint met het metselen en de andere helft met de rondleiding. Na een korte pauze wisselen de groepen.
De rondleiding bestaat uit een rondje om het gebouw van Museum Het Schip. Hierbij wordt de specifieke architectuur van de Amsterdamse Schoolstijl bekeken en besproken. Tijdens de wandeling brengen we een bezoek aan een nagebouwd krot uit de 19e eeuw. Ook een arbeiderswoning uit 1921 en het interieur van het postkantoor in het gebouw worden bezocht.
Na de rondleiding gaan de leerlingen aan de slag met het maken van de tegels op basis van hun eigen fantasie en Amsterdamse School-tegels.

Neem voor meer informatie, reserveringen en speciale groepstarieven contact op met onze afdeling Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..