Educatie: dromen over wonen

Woningen moeten in Nederland voldoen aan bepaalde eisen. Dat is niet altijd zo geweest: lange tijd hebben mensen met weinig geld moeten leven in krotwoningen. Na de Woningwet van 1901 gingen architecten aan de slag volgens de nieuwe regels. Ook in de toekomst blijft het nodig woningen te bouwen die voldoen aan steeds modernere eisen. Hoe pak je dat aan als architect?

Voor wie:

Groep                    5 t/m 8 (vanaf 8 jaar)
Periode                  hele jaar
Duur                      3 uur inclusief pauze
Begeleiders           minimaal een begeleider per 15 leerlingen
Kosten                   € 2,75 per leerling (excl. entree à € 5,-*)

Doelen:

  • Kennismaken met historische en actuele vormen van wonen en volkshuisvesting.
  • Informatie en eigen ideeën verwerken in een beeldend product.
  • Samenwerken en reflecteren op eigen werk en dat van anderen.

Bij aankomst wordt de klas verdeeld in twee groepen met elk een eigen museumdocent. De ene helft van de klas begint met de workshop en de andere helft met de rondleiding. Na een korte pauze wisselen de groepen.
De rondleiding is in en om het gebouw van Museum Het Schip. We brengen o.a. een bezoek aan een nagebouwd krot uit de 19e eeuw.
In de workshop gaan de leerlingen in groepjes aan de slag met het maken van maquettes van de binnen- en buitenkant van een woning. Daarbij houden zij rekening met de eisen waaraan de woning zou moeten voldoen. De maquettes worden voorzien van kleine tekstjes die de gedachten over de woning en inrichting weergeven.

Voor reserveren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor meer informatie over onze lesprogramma's: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gratis vervoer nodig? Amsterdamse School Museum Het Schip is aangesloten op de cultuurbus! klik hier

* Voor speciale groepstarieven kunt u Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons opnemen.