Educatieprogramma

Educatie: metsel de Amsterdamse School

Klei is onlosmakelijk verbonden met de Amsterdamse School. De eerste ontwerpen werden door de architecten gemaakt van klei.
Het project is een weergave van het originele bouwproces: het vormen van stenen, de handmatige opbouw van de kenmerkende metselverbanden en het stoken van de klei.

Voor wie:

Groep                    5 t/m 8
Periode                  hele jaar
Duur                      2,5 uur inclusief pauze
Begeleiders           minimaal 1 begeleider per 15 leerlingen
Kosten                   € 2,75 per leerling (excl. entree à €5,-*)

Doelen:

  • Kennismaking met het maken van stenen van klei en de opbouw van de kenmerkende metselverbanden;
  • Kennismaking met ambacht, kunst en techniek.

Bij aankomst wordt de klas verdeeld in twee groepen met elk een eigen museumdocent. De ene helft van de klas begint met het metselen en de andere helft met de rondleiding. Na een korte pauze wisselen de groepen.
De rondleiding bestaat uit een rondje om het gebouw van Museum Het Schip. Hierbij wordt de specifieke architectuur van de Amsterdamse School-stijl bekeken en besproken. Tijdens de wandeling brengen we een bezoek aan een nagebouwd krot uit de 19e eeuw. Ook een arbeiderswoning uit 1921 en het interieur van het postkantoor in het gebouw worden bezocht.

Na de rondleiding gaan de leerlingen aan de slag met het maken van metselstenen van klei. Daarmee maken zij eenvoudige bouwwerken met als basis de kenmerkende metselverbanden en vormen die zo uniek en speels en beeldbepalend zijn voor de Amsterdamse School.

Voor reserveren Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gratis vervoer nodig? Amsterdamse School Museum Het Schip is aangesloten op de cultuurbus.Klik hier.

* Voor speciale groepstarieven, neem Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op.

Educatie: dromen over wonen

Woningen moeten in Nederland voldoen aan bepaalde eisen. Dat is niet altijd zo geweest: lange tijd hebben mensen met weinig geld moeten leven in krotwoningen. Na de Woningwet van 1901 gingen architecten aan de slag volgens de nieuwe regels. Ook in de toekomst blijft het nodig woningen te bouwen die voldoen aan steeds modernere eisen. Hoe pak je dat aan als architect?

Voor wie:

Groep                    5 t/m 8 (vanaf 8 jaar)
Periode                  hele jaar
Duur                      3 uur inclusief pauze
Begeleiders           minimaal een begeleider per 15 leerlingen
Kosten                   € 2,75 per leerling (excl. entree à € 5,-*)

Doelen:

  • Kennismaken met historische en actuele vormen van wonen en volkshuisvesting.
  • Informatie en eigen ideeën verwerken in een beeldend product.
  • Samenwerken en reflecteren op eigen werk en dat van anderen.

Bij aankomst wordt de klas verdeeld in twee groepen met elk een eigen museumdocent. De ene helft van de klas begint met de workshop en de andere helft met de rondleiding. Na een korte pauze wisselen de groepen.
De rondleiding is in en om het gebouw van Museum Het Schip. We brengen o.a. een bezoek aan een nagebouwd krot uit de 19e eeuw.
In de workshop gaan de leerlingen in groepjes aan de slag met het maken van maquettes van de binnen- en buitenkant van een woning. Daarbij houden zij rekening met de eisen waaraan de woning zou moeten voldoen. De maquettes worden voorzien van kleine tekstjes die de gedachten over de woning en inrichting weergeven.

Voor reserveren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor meer informatie over onze lesprogramma's: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gratis vervoer nodig? Amsterdamse School Museum Het Schip is aangesloten op de cultuurbus! klik hier

* Voor speciale groepstarieven kunt u Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons opnemen.

Educatie: teken de Amsterdamse School

Een van de beste manieren om naar kunst te kijken is door het na te tekenen. De leerlingen bekijken de architectuur en vormgeving van de Amsterdamse Schoolstijl en maken hun eigen kunstwerk.

Voor wie:

Groep                    4 t/m 8
Periode                  voorjaar t/m najaar
Duur                      2 uur inclusief pauze
Begeleiders           minimaal 1 begeleider per 15 leerlingen
Kosten                   €2,75 (excl. entree à €5,-*)

Doelen:

  • Leerlingen kunnen de kenmerken van de Amsterdamse School herkennen en benoemen.
  • Leerlingen kunnen tekenen met contépotlood en houtskool.

Bij aankomst wordt de klas verdeeld in twee groepen met elk een eigen museumdocent. De ene helft van de klas begint met het tekenen en de andere helft met de rondleiding. Na een korte pauze wisselen de groepen.
De rondleiding bestaat uit een rondje om het gebouw van Museum Het Schip. Hierbij wordt de specifieke architectuur van de Amsterdamse School-stijl bekeken en besproken. Tijdens de wandeling brengen we een bezoek aan een nagebouwd krot uit de 19e eeuw. Ook een arbeiderswoning uit 1921 en het interieur van het postkantoor in het gebouw worden bezocht. Na de rondleiding gaan de leerlingen aan de slag met het tekenen van de architectuur van Museum Het Schip.

Voor reserveren Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Voor meer informatie over onze lesprogramma's Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gratis vervoer nodig? Amsterdamse School Museum Het Schip is aangesloten op de cultuurbus. Klik hier

* Voor speciale groepstarieven, neem Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op.

Educatie: maak een Amsterdamse School-tegel

De architecten van de Amsterdamse School gebruikten tegels om van hun gebouwen ware kunstwerken te maken. Het oude schoolgebouw waar het museum in gevestigd is, bevat meerdere van deze tegels met dierenafbeeldingen. De leerlingen treden in de voetsporen van de anonieme tegelmakers van de Amsterdamse School.

Voor wie:

Groep                    5 t/m 8
Periode                  hele jaar
Duur                      2 uur inclusief pauze
Begeleiders           minimaal 1 begeleider per 15 leerlingen
Kosten                   €2,75 per leerling (excl. entree à € 5,-*)

Doelen:

  • Leerlingen kunnen de Amsterdamse School-stijl herkennen en omschrijven.
  • Leerlingen kunnen uitleggen hoe de leefomstandigheden van de Amsterdamse bevolking mede dankzij de Amsterdamse School is veranderd.
  • Leerlingen kunnen een tegel van klei ontwerpen en maken in de stijl van de Amsterdamse School.

Bij aankomst wordt de klas verdeeld in twee groepen met elk een eigen museumdocent. De ene helft van de klas begint met het metselen en de andere helft met de rondleiding. Na een korte pauze wisselen de groepen.
De rondleiding bestaat uit een rondje om het gebouw van Museum Het Schip. Hierbij wordt de specifieke architectuur van de Amsterdamse Schoolstijl bekeken en besproken. Tijdens de wandeling brengen we een bezoek aan een nagebouwd krot uit de 19e eeuw. Ook een arbeiderswoning uit 1921 en het interieur van het postkantoor in het gebouw worden bezocht.
Na de rondleiding gaan de leerlingen aan de slag met het maken van de tegels op basis van hun eigen fantasie en Amsterdamse School-tegels.

Neem voor meer informatie, reserveringen en speciale groepstarieven contact op met onze afdeling Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..