Holendrechtstraat, Amsterdam. ©Marcel Westhoff

'Vrouwen achter Gebouwen': Margaret Staal-Kropholler

Startlocatie: De Dageraad

Tijdens de Maand van de Geschiedenis besteedt Museum Het Schip aandacht aan de eerste vrouwelijke architect van Nederland, Margaret Staal-Kropholler.

Als vrouwelijke pionier had Staal-Kropholler een voor die tijd zeer vernieuwende visie op architectuur en woningbouw. In Bezoekerscentrum de Dageraad in Amsterdam Zuid besteden we aandacht aan het leven en het werk van deze leading lady in de Nederlandse architectuur. Loop mee met een stadswandeling door Amsterdam Zuid, laat u inspireren door een lezing over Staal-Krophollers werk en bekijk de documentaire die Wilma van Kuivenhoven over haar leven maakte.

Tickets vindt u onder de betreffende activiteit. Wil je aan de hele dag deelnemen? Bestel dan het combiticket onderaan de pagina, de maaltijd krijgt u hierbij cadeau.

Programma:

14.00 uur: Lezing over het werk en leven van Margaret Staal-Kropholler door Ellen van Kessel
(€ 15,00/ lezing + maaltijd € 30,00)

In deze lezing wordt uitgebreid ingegaan op de levensloop van Margaret Staal-Kropholler en haar bijzondere ontwerpen. Zij heeft onder andere getekend voor twee villa's in Park Meerwijk in het Noord-Hollandse Bergen, het prachtige atelier van Roland Holst op de Brabantse Buisse Heide en voor meerdere gebouwen in Amsterdam. Daarin was zij vooral bezig met de praktische bruikbaarheid van de huizen, zoals een goed ingedeelde keuken. Hierdoor zou de vrouw meer tijd hebben om zich te ontwikkelen.

 • Datum
  Tickets
  Beschikbaarheid
 • zaterdag 12 oktober 2019 14:00
  Nog 15 tickets beschikbaar

 
15.30 uur: Wandeling langs werk van Margaret Staal-Kropholler 
(€ 23,50/ wandeling + maaltijd € 38,50)

Wandel met twee ervaren gidsen van Museum Het Schip langs de mooiste gevels van Plan Zuid. Uiteraard staat het werk van Staal-Kropholler hierbij centraal. U bekijkt onder andere een pand van haar hand aan de Holendrechtstraat en natuurlijk het Louise Wenthuis in de Watergraafsmeer.

 • Datum
  Tickets
  Beschikbaarheid
 • zaterdag 12 oktober 2019 15:30
  Nog 15 tickets beschikbaar


18.00 uur: Pauze en maaltijd 

 
19.00 uur: Vertoning documentaire ‘Vanuit den gezichtshoek der Bruikbaarheid’  
(€ 15,00/ film + maaltijd [Let op: maaltijd start om 18:00 uur] € 30,00)

Documentairemakers Wilma Kuijvenhoven en Magda Augusteijn maakten in 2014 een documentaire over het leven en werk van Margaret-Staal Kropholler. Familie en bewoners van haar huizen komen aan het woord, evenals de architecten die verantwoordelijk waren voor de restauratie van het Louise Wenthuis.

 • Datum
  Tickets
  Beschikbaarheid
 • zaterdag 12 oktober 2019 19:00
  Nog 15 tickets beschikbaar

 
20.00 - 20.30 uur: Einde 

Wilt u aan de hele dag deelnemen? Bestel dan het combiticket (€55,00), inclusief maaltijd:

 • Datum
  Tickets
  Beschikbaarheid
 • zaterdag 12 oktober 2019 14:00
  Nog 20 tickets beschikbaar


 MVDG LOGO ZW POS