Geraniumschool, Hilversum

Hilversum: Van arbeiderswoning tot Zonnestraal

Fiets met een deskundige gids door Hilversum en ontdek de bijzondere geschiedenis van Zonnestraal!

In het kader van de tentoonstelling over sanatorium Zonnestraal organiseert Museum Het Schip fietstochten door Hilversum. De route gaat langs Zonnestraal, maar doet ook woonbuurten en bijzondere gebouwen aan van de Hilversumse stadsarchitect Dudok. Hilversum kende aan het begin van de vorige eeuw een sterke bevolkingsgroei. Voor de arbeiders zijn er in die tijd interessante woonwijken gebouwd met scholen, bibliotheken en badhuizen.

Dudok doorloopt tijdens zijn tijd in Hilversum een aantal stijlen, waaronder de expressionistische Amsterdamse School. De fietstocht laat zien welke stijlkenmerken hij heeft gebruikt en welke gedachten er toen bestonden over wonen voor arbeiders in de stad. Voormalig sanatorium Zonnestraal, gebouwd voor diamantbewerkers met tuberculose, is een icoon van het Nieuwe Bouwen, met licht, lucht en ruimte als uitgangspunt. Het wordt internationaal beschouwd als één van de hoogtepunten van de architectuur van de twintigste eeuw.

Deze drie uur durende tocht is onder leiding van een deskundige gids.

Startlocatie: Hotel Gooiland, Emmastraat 2, Hilversum (tien minuten lopen vanaf station Hilversum).
Let op: bij de tocht is geen fiets inbegrepen. Neem zelf uw fiets mee, of huur een OV fiets op het station.

Momenteel plannen wij nieuwe data voor deze fietstocht, houdt deze pagina in de gaten.

Deze fietstocht is ook te boeken voor groepen. Neem hiervoor Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.met ons op.