Rondleiding Plan Zuid en De Dageraad

Startlocatie: Museum De Dageraad

Tijdens uw bezoek aan Museum De Dageraad neemt de gids u mee langs de tentoonstelling en in de verhalen van de ontwikkeling van Plan Zuid. U kunt desgewenst daarna nog een rondleiding maken in de buurt van Museum De Dageraad. Voor de rondleiding buiten koopt u separaat een kaartje.

Aan het begin van de 20e eeuw vroeg de gemeenteraad van Amsterdam aan Berlage een plan te ontwerpen voor de onontwikkelde gebieden ten zuiden van de stad tussen de rivieren Amstel en Schinkel.

In 1904 presenteerde Berlage zijn plan, dat zeer nauw op de bestaande stad aansloot. Na onderzoek bleek dit echter een kostbaar en weinig efficiënt plan te zijn. De gemeenteraad vroeg Berlage het plan opnieuw te maken.

In 1914 presenteerde Berlage een nieuw plan. De straten waren veranderd in kaarsrechte nauwe straten en langwerpige bouwblokken die werden doorsneden door enkele brede hoofdstraten. Dit plan bleek veel beter realiseerbaar en efficiënter. De gemeenteraad keurde het plan goed in 1917.

Tussen 1917 en 1925 werd de wijk Nieuw Zuid gebouwd. De wijk bestaat uit de Rivierenbuurt, de Apollobuurt, de Stadionbuurt en een groot deel van de Nieuwe Pijp. Berlage had in zijn plan onderscheid gemaakt in drie verschillende klassen waarvoor in zijn plan verschillende gebieden werden aangewezen. Voor de derde klasse, ofwel de arbeidersklasse, was het gebied dat de Nieuwe Pijp genoemd werd aangewezen. Wat deze buurt zo bijzonder maakt is dat de architectuur, het stratenplan, de openbare ruimte met bruggen en straatmeubilair niet onderdoen voor de buurten voor de tweede en de eerste klasse. De Dageraad is tot op de dag van vandaag één van de prachtigste gebouwen die u in deze wijk tegenkomt.

Rondleiding in Museum De Dageraad inclusief kopje koffie


BOEK UW TICKET HIER