Reizende tentoonstelling

Museum Het Schip zit tijdens de lockdown niet stil. De afgelopen tijd is een reizende expositie over de Amsterdamse School ontwikkeld die overal getoond kan worden. De expositie zal in ieder geval in Japan en Duitsland te zien zijn. Een aantal panelen sieren nu ook de etalage van het Erfgoedhuis in Almere.

Reizende tentoonstelling Japan

Niet alleen bij Museum Het Schip is een expositie over Bruno Taut, ook in Japan wordt aandacht aan deze architect besteed. Op 5 januari 2021 is een tentoonstelling over Taut geopend in het Gunma Prefectural Museum in Takasaki geopend t/m 7 februaru 20201. Dit museum ligt nabij de woonplek waar Taut verbleef toen hij in 1933 vluchtte voor het opkomend nazisme.

Het historisch museum van de prefectuur Gunma bezit een prachtige collectie toegepaste kunst-voorwerpen die door Taut zijn ontworpen. Taut liet deze voorwerpen uitvoeren door lokale ambachtslieden. Ze werden vervolgens verkocht in een sjieke designwinkel in het centrum van Tokio. Enkele van deze collectiestukken zijn nog steeds in de Taut-expositie bij Museum Het Schip te zien omdat ze vanwege de lockdown niet terug konden naar Japan. Het betreft onder andere het bijzondere van bamboe gevlochten broodmandje.

Het historisch museum van de prefectuur Gunma besteedt tevens aandacht aan Museum Het Schip en de relatie met Taut en de Amsterdamse School. Een deel van de reizende expositie van Museum Het Schip is hiervoor opgenomen in de opstelling. Ook de film die Museum Het Schip maakte over de beroemde Japanse architect Kengo Kuma en zijn relatie met Bruno Taut is daar nu te zien. Kuma is enorm geliefd in Japan, maar weinig mensen kennen zijn verhaal over hoe Taut hem als kind al geïnspireerd heeft.

Hier de link naar de tentoonsteling op de webiste van het historisch museum van de prefectuur Gunma. Bekjk hier de EN versie en hier de NL versie.

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen kon de opening van de expositie, door de Nederlandse ambassadeur in Japan namens Museum Het Schip, helaas niet doorgaan. Maar net als bij Museum Het Schip worden alternatieve manieren gezocht om de expositie toch te tonen. Op dit moment wordt onderzocht hoe de geplande lezing van Museum Het Schip en een gezamenlijk seminar alsnog kunnen plaatsvinden. Vanuit de samenwerking zien wij dit als een uitdaging binnen de context van een bruisende toekomst.

Reizende expositie
Curator: Alice Roegholt en Daiki Nakagawa Morita Se
Vormgeving: Rosa Stigter (Amsterdam) en Daiki Nakagawa (Tokyo)
Beeldresearch: Ton Heijdra en Carlo Umberto Santi

Met dank aan het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gunma Museum

 

IMG 5137